Започва кандидатстването за първи клас в училищата в Търговище

Ученици училище

От днес започва кандидатстването за прием в първи клас в общинските училища в град Търговище.

Съгласно утвърдената от Общинския съвет Система за прием, срокът за кандидатстване е 21 май, включително, информират от пресцентъра на кмета Дарин Димитров, предава БТА.

Заявления могат да се подават на хартиен носител, на електронната поща на избраното училище или чрез електронен формуляр, в случай че съответното заведение е разработило такъв.

За всяко от училищата е определен прилежащ район. Основен критерий при класирането на децата е близостта на училището до настоящия или постоянния им адрес. Ако адресите са различни, при класирането се взема по-благоприятният от тях.

Родителите могат да подават документи за прием на децата си в до три училища, включително в тези, извън района на най-близкото до тях. В тези случаи обаче децата ще заемат свободните места, останали след класиране на децата, живеещи в прилежащия район на съответното заведение.

За предстоящата 2021/2022 учебна година шестте общински училища в град Търговище са заявили 17 паралелки за прием в първи клас. Броят им е достатъчен, за да бъдат обхванати всички деца, навършващи 7-годишна възраст през 2021 г. През настоящата учебна година общият брой на първокласниците в общината е 422. По данни на детските градини броят на децата, които трябва да постъпят в първи клас през 2021 г., е 336 в града и 84 в селата.

Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 26 май на информационните табла и в интернет страниците на училищата. Записването ще се извърши в срок от 1 до 4 юни на място в учебните заведения. По-късно през юни ще бъдат обявени останалите свободни места за второ и трето класиране.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ