Истината за инцидента с Владимир Каролев

Владимир Каролев

Ориентирали се къде да го търсят от видео, което качил в неделя сутринта във фейсбук – там споделил намеренията си за деня

След 12 часа, прекарани на 2300 метра надморска височина в Пирин, в безсъзнание и със счупен череп и политравми Владимир Каролев бе спасен от доброволците към отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско.

Състоянието му обаче е изключително тежко и има реална опасност за живота му.

Това е вторият, но много по-жесток инцидент с 60-годишния финансист в Пирин. Преди 15 г. в първите дни на януари 2006-а той падна, докато се спускаше със сноуборд, и си счупи таза. Лекарите в “Пирогов” успяха да го възстановят и той отново се качи на борда.

И този път животът му е в ръцете на медиците в националната спешна болница.

Владо изчезна в полите на Пирин в неделя около обяд и бе намерен към 1 ч посред нощ.

От великденските празници Каролев е в любимия си град Банско.

Всеки ден прави

преходи по

различни

маршрути в

планината със

сплитборда си Със здраво пантене стига до върховете Кутело, Палащица и няколко пъти до Тодорка. Обикновено е с поне един приятел.

В неделя обаче тръгва рано сам. Оставя колата си в района на Шилигарника и поема към високия 2746 метра връх Тодорка.

В 10 ч качва в профила си във фейсбук видео от връха, както прави често при всяко свое изкачване до красиви места в Перин. Отправя и поздрав за 9 май: “Честит ден на Европа, българи. И поне

днес не се

карайте кой

еврофил и

кой русофил

Преди всичко сме българи! Поздрави от връх Тодорка. Рано пиле, рано пее!”.

Освен че описва върховете, които се виждат наоколо, пише, че мисли да мине през Малка Тодорка и да качи Вихрен. Точно тези негови споделени намерения помагат и да бъде открит по-късно.

Към 14 ч приятелят му Явор, с когото обикновено правят преходите, му звъни по телефона, но се оказва, че е извън обхват. Това вероятно го е притеснило и с други приятели започват да го търсят.

Към 18 ч подават сигнал в ПСС, че Каролев е изчезнал и няма връзка с телефона му.

“Веднага бяха сформирани екипи и тръгнаха да го търсят. Ориентирахме се и по това, което казва за намеренията си през деня. Знаехме и на кои места в планината няма обхват на телефона и се ориентирахме, че е възможно да е там.

Имаше и доза късмет.

Можеше да бъде

използван

хеликоптер. В

България обаче

такъв няма

и нещата се случват с голямо закъснение.

Сега екипите на спасителната служба пристигат на мястото на инцидента след часове, пеша, при опасни и за тях условия, а след това още толкова часове, за да изнесат пострадалия извън терена”, коментира Методи Баненски, координирал акцията по спасяването му.

През нощта срещу 10 май към върха тръгват близо 30 доброволци и щатни спасители. Около 40 минути след полунощ Каролев е намерен от една от групите, в която са братята Росен и Стойчо Баненски. Намират финансиста в безсъзнание в един от страничните циркуси на Малка Тодорка – на около 2300 м надморска височина в района на Жабешкото езеро.

Най-вероятно се е подхлъзнал, паднал е и се е търкалял поне 400 метра надолу по скалите. Следва дълга акция по пренасянето му до пътя край хижа “Вихрен”, където е линейката.

На ръце няколко

спасители се

редуват и го

носят около

4 часа

Малко преди 5 ч вече е качен в реанимобила и транспортиран до болницата в Разлог.

“Направихме всичко възможно да стабилизираме състоянието му, за да може да бъде транспортиран до София. Веднага събрахме екип от различни колеги специалисти. Направихме скенер и рентген и се оказа, че е с тежка черепно-мозъчна травма и други политравми. Овладяхме кръвното му да не пада, но има опасност за живота му”, каза директорът на болницата в Разлог д-р Божидар Велев.

Към 10 ч в болницата в Разлог пристигна

специално

оборудвана

линейка от

Правителствена

болница

с реанимационен екип, както и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Сутринта, когато получихме сигнала, говорихме с д-р Велев. Всички инциденти ми се докладват и при възможност взимаме решение за транспортирането им в София. Не е първият, не е и последният случай. Веднага информирахме премиера, той разпореди за сформиране на смесен екип, с който да го закараме до София.

От Правителствена болница осигуриха линейка, проф. Балтов организира цялата логистика за приемането му в реанимацията на неврохирургията в “Пирогов”. При такъв тип травма медицинска намеса може да бъде направена в специализирана клиника и затова той трябва да бъде транспортиран”, каза проф. Костадин Ангелов.

Министърът в оставка допълни, че

травмите на

Каролев са

много тежки

– има съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и счупен глезен.

Около 14,30 ч в понеделник проф. Асен Балтов заяви за “24 часа”, че Каролев вече е в “Пирогов” в стабилно състояние, но с реална опасност за живота. Настанен е в неврохирургичната реанимация на спешната болница.

“Лекарите на “Пирогов” ще направят всичко възможно, за да овладеят цялостното състояние, но

прогнози трудно

могат да се

дадат в

момента. И

Господ трябва

да помогне”,

каза още проф. Балтов.

“Нека да мине острият период. Счупеният глезен е най-малкият проблем. Нови изследвания трябва да прецизират черепно-мозъчната травма и тогава ще се вземе решение”, уточни шефът на “Пирогов”.

“В болницата в Разлог е направено най-необходимото на първия етап. Колегите добре са си свършили работата. Направихме консултация с д-р Георгиев, шеф на хирургия. Сложен е гръден дрен, който се налага заради гръдната травма и счупените ребра. Направена е компютърна томография заради черепната травма. Всичко е направено по спешност.

Изисква се специализирано лечение. Сериозна е черепно-мозъчната травма, ще се види как ще се развие и какво ще е лечението. В момента е в медикаментозна кома, това е необходимо”, допълни проф. Балтов.

На 5 май Каролев получава закачливо предупреждение от приятеля си Явор Първанов. Поводът е, че се е спускал от подножието на връх Тодорка през втория западен улей.

“За съжаление, в най-тясната и стръмна част на улея беше пробил поток и се наложи да сваля борда, да го метна надолу… да сляза 50-ина метра през клечаците.

Е, намерих си борда под едно водопадче в улея и се пуснах надолу по паднала преди седмици лавина. Имаше бая лавинни буци, но беше меко”, написа в профила си във фейсбук Каролев.

Явор Първанов обаче му отправя критика: “Следващия път на такова място, ако си без пикел и седалка, ти се разсърдвам и нема да си играеме. Горе, дето пропусна отбивката, си беше 55 градуса. Ако се откинеш, нема и да те търся”, му пише Първанов и сериозно го предупреждава за опасност.

Владимир Каролев обаче го успокоява: “Споко. Меко бе там. Аз го тествах преди да се спусна. И друг път съм се спускал оттам.”

Росен Баненски, директор на Националния парк “Пирин”: Открихме го на място, където няма обхват на телефона, той дишаше

Първи до пострадалия финансист достигат братята Стойчо и Росен Баненски. Единият е зам.-кмет на Банско, а вторият – директор на Националния парк “Пирин”. И двамата са дългогодишни планински спасители доброволци. Баща им пък – Методи Баненски, който има 44 г. стаж в отряда на ПСС, по това време е дежурен в базата и координира акцията.

“Получихме обаждане от ПСС към 20 ч в неделя, че е изчезнал човек и доброволците трябва да се включим в издирването. Сформирахме екип и се разделихме на групи, защото трябваше да се претърсват огромни терени. Едни вървяха по хребета на Тодорка, други – в долината на Бъндеришка река към връх Вихрен”, разказва Росен Баненски.

Групата, в която са били той и брат му, е трябвало да обходи района на хижа “Вихрен” и Жабешкото езеро. За приблизителната локация на Каролев помогнал неговият видеоклип, който пуснал във фейсбук.

“На връх Тодорка съм. Смятам да мина през Малката Тодорка и днес да кача Вихрен”, казва във видеото финансистът. Точно в тази посока тръгват и спасителите. “Обхождаме маршрутите, по които беше най-логично да е минал.

Първо трябваше да минем през долината на река Бъндерица в посока Жабешкото езеро.

Ако там не бяхме го отрили, трябваше да продължим към Хвойнати връх и да качим Вихрен. Случайно го видяхме в подножието на връх Малка Тодорка в един страничен циркус на 2300 м надморска височина. Първо забелязахме каската му, която беше изхвърчала на около 30 метра от него”, допълни Баненски.

Сплитбордът е бил на краката на Каролев. Най-вероятно се е спускал от Малка Тодорка, паднал е и се е търкалял по скали и клекове поне 400 метра. Намерили го в безсъзнание, с признаци само на дишане и сърдечна дейност.

“Непрекъснато му говорехме, но той не реагираше, беше неадекватен. С колегите му оказахме долекарска помощ. Със специална носилка и вакуум матрак започнахме да го сваляме на ръце към хижа “Вихрен”, наблизо до която чакаше линейката. Акцията беше тежка, но това е работата на планинските спасители”, обясни шефът на парка.

А негови колеги в понеделник се върнаха обратно по трасето, за да събират инвентара, който през нощта са оставили, защото тогава е било по-важно да се пренесе пострадалият. Категоричен е, че е крайно време да се реши въпросът със закупуването на специализиран хеликоптер, който би скъсил времето за търсене и транспортиране на пострадалите до болница.

Баненски апелира към туристите да не тръгват сами на преходи.

“Най-важното правило е човек да не тръгва сам. Ако имаше някой с него, щеше по-бързо да се подаде сигнал и да реагираме по-бързо. Времето в Пирин е приятно, много хора тръгват на преходи, но трябва да са изключително внимателни”, допълни Баненски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ