Всички ходове на Бойко Борисов, които ще обяви днес

Бойко Борисов

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов ще бъдат понижени в партийната йерархия на ГЕРБ на национално събрание на партията днес.

Конгресът ще се проведе изцяло онлайн и не предвижда присъствие на медии.

Обяснението за формата е спазването на противоепидемичните мерки.

Лидерът Бойко Борисов първоначално планираше да извади тотално двамата зам.-председатели Йорданка Фандъкова и Димитър Николов от ръководството, защото според него не са подкрепили достатъчно ГЕРБ в предизборната кампания за вота на 4 април. Впоследствие обаче решил все пак частично да им прости и да ги остави като членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Двамата вече са уведомени за смените, разказаха партийни източници. Вместо понижението да бъде обсъдено с Борисов обаче, то било просто сведено на Фандъкова и Николов от организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Това било знак, че двамата кметове получават последен шанс.

Със сигурност единият нов зам.-председател на ГЕРБ ще е вицепремиерът в трите правителства на Борисов Томислав Дончев. Досега той бе просто член на Изпълнителната комисия. Дончев бе сочен от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов като основен негов враг в партията.

За втория зам.-председателски пост Борисов до последно избирал от няколко кандидатури, като

всички са на

негови министри,

наскоро станали

членове на ГЕРБ

Според информация на “24 часа” трите варианта, върху които за последно се е спрял лидерът за заместници, са социалната министърка в оставка Деница Сачева, здравният Костадин Ангелов и външният във второто правителство на Борисов Даниел Митов. Последният обяви членството си в ГЕРБ след изборите за 45-ия парламент, в които бе поставен на второ място след Борисов в листата на 25-и район в София. Впоследствие Борисов го номинира и за министър-председател от името на партията си, но мандатът бе върнат на президента Румен Радев, без да бъде изпълнен.

Сред първоначалните варианти за втори зам.-председател на ГЕРБ била и бившата шефка на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обаче първа отпаднала, защото партийният лидер искал да ѝ спести обиди от политическите противници.

Тримата бивши министри със сигурност ще намерят място в Изпълнителната комисия. Засега оттам ще бъдат извадени бившата шефка на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова, бившият депутат Красимир Велчев и народният представител от ГЕРБ в пет последователни парламента Пламен Нунев.

Първите двама дори не бяха включени в листите на ГЕРБ за изборите на 4 април. Нунев обаче бе в тях и спечели депутатски мандат от Русе. Той бе координатор на ГЕРБ за региона и с оттеглянето си поема вина, че на 4 април в Русе “Има такъв народ” събра повече гласове от ГЕРБ, въпреки че двете партии взеха равни мандати.

Останалите досегашни членове на Изпълнителната комисия – старозагорският кмет Живко Тодоров, д-р Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева запазват местата си. Тясното партийно ръководство обаче ще бъде увеличено, като

квота в него

ще получи и

младежката

партийна

организация

Тотална подмяна е предвидил Борисов за партийната контролна комисия. В момента в нея влизат Десислава Танева, Даниела Савеклиева, Александър Ненков, Димитър Главчев, Емил Радев, Ирена Соколова и Андрей Ненков.

Новият състав на контролната комисия, известна и като партийния съд на ГЕРБ, ще бъде главно от представители на младежките структури из страната.

Органът бе създаден през 2019 г. в разгара на “Апартаментгейт”, след който от зам.-председателското място на спешен конгрес бе свален Цветан Цветанов. Нейната задача е да проверява сигнали за злоупотреби на представители на ГЕРБ в националната и местните власти.

Именно с идеята за подновяване на партията и

изчистване на

злоупотребяващи

с власт

се правят смените по върха на ГЕРБ.

Равносметка на трите си мандата като министър-председател планира да направи на днешното национален форум Борисов.

Той ще има и обръщение към политическите противници, които се заканват да изчегъртат ГЕРБ, разказаха от партията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ