Радев мълчи, че е подкрепил декларация, която осъжда Русия

Румен Радев 2

Президентите на страните от формата Б9 приеха декларация, с която заклеймиха „саботажите“ на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България. Българският президент Румен Радев обаче мълчи за Русия.

Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

Въпреки че е част от формата Б9, президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното късно в понеделник съобщениe на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата „Русия“, не става дума и за осъждането на саботажите на българска територия, предаде „Свободна Европа“.

Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на Йоханис. „Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България“, се казва в декларацията.

В публикуваното по-късно съобщение се говори за „общия ангажимент за модернизация“ и за „политиката на „отворени врати“ на НАТО“. В декларацията от срещата обаче се говори за „агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО“, осъждат се действията в Чехия и България. „НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно“, пише оше в декларацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ