Румен Радев представя официално служебния кабинет

Румен Радев

Президентът Румен Радев представя официално днес служебния кабинет, който излъчи да управлява страната до извънредните избори, предаде БНР.

Той подписа и указа, с който от днес освобождава народните представители от 45-ото Народно събрание.

Служебният премиер е генерал Стефан Янев. Досега беше секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Беше и вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков. В кабинета Янев ще има трима заместници.

Досегашният секретар по социалната политика на президента Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.
Юристът с дългогодишен стаж и отговорни държавни постове – Бойко Рашков, ще е вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Третият заместник министър-председател е икономистът Атанас Пеканов. Той ще отговаря за управлението на европейските средства. Ето кои са другите министри:

За финансите в новото правителство ще отговаря харвардският възпитаник, икономистът Асен Василев. Той беше министър в служебното правителство на Марин Райков.

Министър на икономиката е Кирил Петков. Той е един от основателите на Центъра за Икономически стратегии и конкурентоспособност, води курсове по икономическо развитие в Харвардския университет.

Андрей Живков е министър на енергетиката. Бил е член на Надзорния съвет и председател на управителния съвет на „Електроенергийния системен оператор“.

Външен министър е Светлан Стоев. От 1985 година заема различни дипломатически постове, последно посланик в Дания.

Георги Панайотов е министър на отбраната. Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит, бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк.

Министър на правосъдието е Янаки Стоилов, дългогодишен народен представител от БСП, секретар на Комисията за изработване на проект на конституция в Седмото Велико народно събрание.

Здравеопазването е поверено на д-р Стойчо Кацаров. Той има стаж като депутат и заместник-министър на здравеопазването. Професор, доктор на науките по физикохимия.

Николай Денков поема образованието и науката. Отговаряше за същия ресор в предишното служебно правителство на президента Радев.

Професорът от Националната художествена академия Велислав Минеков е министър на културата. Познаваме го като граждански и политически активен човек.

Регионалното развитие и благоустройството поема архитект Виолета Комитова. Георги Тодоров ще отговаря за транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Асен Личев е министър на околната среда и водите. Има 25 години стаж в министерството, повече от 12 години е директор на дирекциите по водите.

Земеделието поема проф. Христо Бозуков, който заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Стела Балтова е служебен министър на туризма. Тя е магистър по дигитален маркетинг, притежава различни бизнес квалификации от европейски и световни институти.

Министър на младежта и спорта е Андрей Кузманов. Бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ