Кои са носителите на наградите „Икар“ за 2021-ва година

Христо Мутафчиев

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди „Икар“ на церемония в Народния театър.

За водеща мъжка роля „Икар“ получи Валери Йорданов за участието му в „Караконджул“ в Народния театър, а за поддържаща мъжка роля – Александър Тонев в „Дон Кихот“ на Пазарджишкия театър, предаде БТА.

За водеща женска роля бе отличена Ирини Жамбонас в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ (театър „Зад Канала“), а за поддържаща женска роля – Радена Вълканова за „Капитал(на) грешка“ в Народния театър.

Поля Йорданова получи „Икар“ за дебют за Наташа в „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, режисьор Ана Батева, постановка на Габровския драматичен театър.

„Икар“ за режисура получи Диана Добрева за „Синът“ в Народния театър.

„Икар“ за сценография получиха Мира Каланова и Марина Райчинова за „Закуска в Тифани“ в Пловдивския театър.

За авторска музика бе награден Христо Намлиев за „Портокалова кожа“ (театър „Възраждане“).

Наградата „Икар“ за драматургичен текст и за най-добър спектакъл е за „Боклук“ от Елена Телбис в „Театър 199“.

За критически текст бе отличена Румяна Николова за „Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година“ (изд. „П. Венедиков“, 2020).

За постижение в кукленото изкуство бе награден Петър Пашов за режисурата на „Пиано на луната“ („Ателие 313“), а за куклен спектакъл – „Гарвин магьосникът“ (Куклен театър – Благоевград). Иван Теофилов получи награда за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.
Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство отличи Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката.

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства награди Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК).

За дублаж при жените бе отличена Гергана Стоянова за Елиза и Мария във „Влад“, а при мъжете – Любомир Младенов за Клод Трепани в „Дървосекачи“.

Награда „Икар“ за цирково изкуство се присъди на Джулио Малеволти – за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика, а награда „Икар 2021 – за чест и достойнство“ – на Любомир Бъчваров.

Михаил Белчев получи награда за изключителен принос към музиката.
Награда „Икар“ за изключителен принос към българския театър бе отредена за Татяна Лолова (посмъртно).За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ