Радев връчи властта на служебното правителство и го призова към война

Представяне на новото служебно правителство на Стефан Янев 2

България вече е с ново управление, а в същото време настъпи краят на 45-ото Народно събрание (НС).

В момента на „Дондуков“ 2 в длъжност встъпва служебният кабинет, представен вече от президента Румен Радев.

Основната задача на служебното правителство е да организира предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

До това се стигна, след като партиите в 45-ото НС не успяха да съставят правителство. Парламентът работи по-малко от месец.

Секретарят на държавния глава по сигурност и отбрана – генерал Стефан Янев, застава начело на Министерския съвет до встъпването на нов редовен кабинет, избран от следващия парламент.

„След изчерпване на заложените в Конституцията възможности са създаване на правителство, то с указ от днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до създаването на ново редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено в следващото 46-то НС.

45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък неговият живот не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията. Този парламент обаче не сбъдна очакваният на хората, но това е урок за всички партии в навечерието на новата изборна кампания.

Макар и служебен кабинетът, който назначавам днес има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие“, каза Радев.По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции. „Хората вложиха в 45-то НС очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел.

Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът.

Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

„Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в предишното НС- че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения.

Престоят ни тежки месеци“, категоричен бе Радев.

Обявявайки война на купения вот трябва да осигурят честни избори. И до колкото е възможно за два месеца да разкрие истинската картина за управлението на страната.

Отиващото си правителство изцеди хазната. Абдикира от отговорност“, каза Радев.

„Вие, министри, ще трябва да въведете ред в плана за ваксинациите, да вземете тежкото решение да развиете Плана за възстановяване, да се погрижите за българските пенсионери, бизнеса и хората“, допълни държавният глава.

Прозрачност и ефективност на управлението са нещата, които Радев заръча на служебния кабинет.

„Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост.

Заради това и моят избор се падна на хората пред Вас. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. За вицепремиер на служебното правителство по социалните политики е Гълъб Донев. Бойко Рашков ще е вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи. Вицепремиер по управление на европейските средства ще е Атанаса Пеканов“, каза Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ