Даниел Митов: Без Борисов кабинет не може да бъде съставен

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов 1

Последните събития показаха, че без присъствието на Борисов кабинет, не може да бъде съставен. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Единствено ние предложихме структура на кабинета. Оправданията на другите партии, че няма мнозинство, са глупости, няма да има мнозинство и в следващия кабинет“, каза той. „Последното заседание на Комисията по ревизия бе пълен цирк – влизаха някакви хора, обясняваха как ще се проведе машнното гласуване. Когато викаш някого, първо разглеждаш сигнала – комисията гласува кои сигнали да разгледа. Знам следното: премиерът Борисов каза аз ще си изкарам мандата докрай и си отивам в партията. Така и стана – видяхме, че без неговото присъствие кабинет не може да бъде съставен“, заяви Митов. Той коментира състава на служебното правителство, което, по думите му, не може да бъде никаква алтернатива.

„Има хора от кабинета „Орешарски“, има от БСП. Президентът е решил, че те могат да избутат два месеца, но те не са алтернатива. Кабинетът, който си заслужава да коментираме, е съставен и подкрепен с мнозинство от парламента“, коментира той. „Със сигурност ще подадем ръка за разговори и диалог на следващия парламент, там, където това е възможно, но всяка партия трябва да бъде готова да е в опозиция. Няма как да се откажем от диалога в следващия парламент“, допълни той.

Митов коментира и изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че „Срещу нас е изправена Гьобелсова пропаганда и парите на олигархията“

„Какво има предвид премиерът – той ще задълбочи своята теза. Има кръгове, които през 90-те години се утвърдиха като такива, които влияят върху властовите решения. След приватизацията се оформиха нови. Въпросът е ние да успеем постепенно да започнем разговори как държавата да комуникира с бизнеса, така че да не се позволяват никакви възможности един кръг да надделява на друг. Държавата се опитва да помага на всички и успява, но всички държави имат своите проблеми. Аз съм бил свидетел на това като министър в друг кабинет – като външен министър съм звънял по границите, не знам колко пъти, така че да можем да помогнем на нашите сънародници да продължат с износа си.

Истината е, че има хора с много пари, които се опитваха да контролират властта. В момента нямат такава възможност и си отмъщават, няма какво друго да стане“, каза той.

„Най-голямата грешка на нашите опоненти е да си мислят, че ГЕРБ е като НДСВ. Тази партия няма да се разпадне просто така, а относно всички приказки за изчегъртане – никой не е победил ГЕРБ, за да обяснява как тя ще се разпадне. Вчера имаше конгрес – коя партия може да събере толкова хора, над 100 000 души от цялата страна? Как се разпада такава партия?“, попита риторично Митов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ