Изненада, арестуваха бившия шеф на КАТ-София

КАТ полиция

Бившият началник на столичния КАТ и настоящ шеф на „Охранителна полиция“ в РПУ – Асеновград Тенчо Тенев е бил задържан вчера при полицейска операци, информира TrafficNews. Причината е – престъпление по служба.

Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Според запознати Тенев е разследван за схема с гуми на служебен автомобил.

Тенчо Тенев бе преместен от КАТ – София в Асеновград преди година със заповед на министъра на вътрешните работи. Това е станало по негова молба, в която той посочил „здравословни причини“. Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков.

Тенев е назначен за началник на КАТ – София през 2014 г. Според публикации, служителят е прекарал голяма част от работното си време в болнични, но се радвал на политически чадър. Името му бе спрягано с недотам законни начини за уреждане със специални номера и разрешителни за затъмнени стъкла на лимузини.

В средата на март 2020 г., месец преди катастрофата с Цветков, е отнет достъпът до класифицирана информация на Тенев.

Кариерата му започва в „Охранителна полиция” в Димитровград, а след това той прави „лъвски скок“ и е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ през 2008 година по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест. През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. През 2015 година ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски.

Тенев е възстановен на поста зам.-началник на КАТ София, а по време на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е повишен и поема ръководството на столичния КАТ.

Според негови колеги Тенев живее в село Крум, близо до Димитровград, където със семейството си , обитава луксозна къща. Тенев поддържал висок стандарт на живот на фона на полицейската заплата, която получава. Съпругата му – Златка Тенева е кмет на селото.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ