Смъртни опасности по магистралите ни! От „Пътна безопасност“ мъдрят как да се отърват от…

Автомагистрала Тракия

1010 билборда дебнат в опасна близост до магистрали и по-нисък клас пътища у нас и засилват риска от пътно-транспортни произшествия. 23-ма души са загинали след удар в крайпътен билборд, сочи статистиката на пътно-транспортните за последните три години, съобщи за „Телеграф“ Николай Иванов, който е председател на управителния съвет на Българската браншова камара „Пътна безопасност“.

Асоциацията от години е радетел за премахването на опасните рекламни съоръжения в обхвата на пътищата у нас. Причините за това са две. От една страна те разконцентрират водачите, намаляват бдителността им и повишават риска от излизане от пътното платно и катастрофа. На второ място, самият билборд може да причини телесни повреди и смърт при катастрофа, ако автомобилът се забие с висока скорост в него.

„Билбордовете по пътищата като конструкции са опасност за движението. Освен това рекламите, които носят, доказано отклоняват вниманието на водачите и повишават вероятността от допускане на грешка при управлението на превозното средство. В редица европейски страни съществуват забрани за поставяне на билбордове с реклами по пътищата или се регламентират разстояния от порядъка на 100 – 200 метра встрани от пътя“, обясни Иванов.

Само преди дни кошмарна катастрофа на АМ „Тракия“ край Бургас прати 27-годишен мъж в болница. Инцидентът е станал на 345-тия км в посока София, а причината е несъобразена скорост и удар в билборд. Пострадалият се е отървал с контузия по главата, комоцио и фрактура на дясната подбедрица.

Още девет като него са се отървали с леки и тежки наранявания през 2017 година, сочи официалната статистика на КАТ.

В същото време билбордовете остават сред стабилните приходни пера на Агенция „Пътна инфраструктура“, която стопанисва републиканската пътна мрежа. По данни на агенцията само от началото на януари до края на юни 2018 година приходите от рекламни съоръжения за бюджета на агенцията са 1,7 милиона лева. От агенцията все пак отчитат риска от билбордовете и за това търсят решение на конфликтните съоръжения.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ