Бисер Петков с важна финансова новина засягаща всички българи: Минималната заплата ще се вдигне през…

Бисер Петков

Договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите може да отпадне след година и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Това заяви в ефира на БНР социалният министър Бисер Петков.

Синдикатите са направили предложението, след  като за трета поредна година бизнесът бойкотира преговорите за минималните осигуровки по длъжности в икономическите дейности. Възможно е също от 2020 г. да започне да действа и механизмът, по който социалните партньори да договарят минималната заплата за страната.

„Това според мен е реалистично, ако наистина се постигне съгласие, да започне от 2020. Мисля, че има обща нагласа да се замени механизмът на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимални възнаграждения. Предложено беше от синдикатите това да става с така наречената „Класификация  А-31“, която обхваща по-малко икономически  дейности. Разговорът започна  добронамерено и аз мисля, че тази добронамереност и общо разбиране би трябвало да даде резултат“, коментира Петков.

Министърът обяви, че за първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто. До този момент вноските се правят върху минимален доход от почти  600 лева, което надхвърля размера на минималната работна заплата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ