Младен Маринов: За първи път при отстраняване на гл. секретар не се цитира служебна проверка

Младен Маринов

Бившият вътрешен министър Младен Маринов също коментира освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Ето какво написа той по повода във фейсбук:

14 май 2021 г. Из мотивите на служебния министър-председател Стефан Янев за уволнението на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов: „Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна…“

19 февруари 2021 г. Из „Равносметка на институционално доверие в края на този мандат и моментна картина на електоралните нагласи“ – социологическо изследване на „Галъп интернешънъл“: „В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.“

Толкова за състоятелността на всички мотиви на служебното правителство за уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Ще отбележа само, че за първи път в мотиви за отстраняването на главен секретар не се цитира извършена служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, а „социологични проучвания“. При това социологията на служебния кабинет определено не е вярна!

Сега за по-сериозните неща. Заедно с Иво Иванов сме вървели нагоре по професионалната стълба в полицията и министерството. Благодаря му, за работата, която свърши като директор на СДВР и след това като главен секретар. За нас, винаги на първо място е била екипната работа. Затова, когато подадох оставка като министър миналата година бях спокоен. Защото много добре познавам качествата на хората, с които бяхме един ръководен екип. И с Иво Иванов, и с Ицо Терзийски, и с всички директори на главни и областни дирекции на МВР.

Ще посоча само няколко неща, които нашият екип направи през последните 4 години:

Постигнахме трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително т. нар. битова престъпност. Продължи и устойчивата тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражби и грабежи и посегателства спрямо МПС. Увеличи се разкриваемостта на престъпленията.

В тясно взаимодействие с прокуратурата ликвидирахме телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намалихме случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места.

През 2017, 2019 и 2020 г. са разкрити всички убийства в страната с изключение на само едно.

Успяхме да намалим жертвите на пътя. Само за последната 2020 г. е отчетен значителен спад и по трите показателя – тежки ПТП, загинали и ранени спрямо предходната година. Намалението на тежките ПТП е с 15,2%, на загиналите с 26,1% и на ранените със 16,3%, спрямо същия период на 2019 г.

Ефективно защитихме държавната граница и възпрепятствахме мигрантския натиск.

Успокоихме системата и дадохме възможности на колегите да работят спокойно, увеличихме възнагражденията в полицията и МВР и създадохме условия за по-достоен личен живот на колегите.

Нека новият служебен министър да опровергае всичко това.

Не допуснахме протестите да бъдат окървавени и да бъде застрашен етническия мир в България!

На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. „триъгълник на властта“ в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. „Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?“, попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него.

Г-н главен секретар Ивайло Иванов, гордея се, че сме служили рамо до рамо с теб в българската полиция!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ