Панагюрското съкровище става частна собственост? Появи се наследничка на откривателите и си го поиска обратно…

Панагюрското съкровище

Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик. Този път това е г-жа Стефка Ангелова, която е сестра на досегашния претендент – Павел Цветанков. Живее в София, пише Марица.бг.

„Претендентката е наследница на братя Дейкови. Тя предяви писмен иск към музея, с който иска Панагюрското съкровище да се отпише от инвентарния ни списък и да са впише като собственост на наследниците на братя Дейкови и на семейство Топалови. Те пък са собственици на земята, където е открито съкровището”, обясни директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов.

Искът, който няма никаква юридическа стойност, е изпратен преди 4 дни.

Всъщност претенциите на г-жа Ангелова към съкровището не са от няколко дни. Още преди няколко години те затрупаха Върховния съд с 8 дела, свързани с Панагюрското злато.

За да се стигне дотук г-жа Ангелова е събирала в продължение на 4 години различни документи от 5 големи държавни институции.

„Използват безогледно Закона за достъп до обществена информация за частни цели и Закона за опазване на старините от 1911 година”, казва –доц. д-р Кисьов.

Той припомни, че е открил в архивите и е предоставил на съда Протокол №8 на Общински съвет – Пловдив от 1949 година, според който на братя Денкови са дадени по 300 000 лева.

„Колко пари са били това за оново време – аз не знам”, уточни директорът на музея.

Петимата им работници, които вадят глина с тях и присъстват на откриването, взимат съответно суми от 5000 до 15 000 лева.

„Според г-жа Ангелова, тези пари са дадени на братя Дейкови за това, че са „показали доблест и чест” и не са процент от стойността на съкровището. Тя твърди, че тогава то не е било оценено. Ами ако го бяха оценили на 15 лева”, пита доц. д-р Кисьов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ