Местан: АПИ е виновна за катастрофата, в която умря бебе

Лютви Местан

„АПИ е един от основните виновници за катастрофата“, заяви Лютви Местан, който е обвиняем по дело за причиняване на смърт на 6-месечно бебе при пътно-транспортно произшествие, станало на 14 април 2019 година на кръстовище край момчилградското село Загорско. Другият обвиняем по същия текст от закона е бащата на загиналото дете – Юсеин Ахмед. Според Местан международният път за ГКПП „Маказа“ не е обезопасен, а скален скат край разклона за Загорско ограничавал видимостта за водачите. Изявлението беше направено след края на продължилото два дни заседание, по време на което окръжният съд в Кърджали разпита 17 свидетеля.

Местан обвини в лъжесвидетелстване шефът на Пътно управление в Кърджали Иван Гавазов, който беше разпитван от съда.

„Прокуратурата трябваше да се самосезира и да му образува дело за лъжесвидетелстване. Ако те не го направят, ние ще го направим по частен път“, закани се Местан. Той определи твърденията на Гавазов, че на 14 април 2019 г. на разклона е имало начертана стоп-линия като „голяма, дебела лъжа“. Местан твърди, че маркировката е бил поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището. Според политика Гавазов е дал заявка, че ще манипулира релефа в района на разклона.

В съдебна зала Местан и адвокатът му поискаха да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта на политика по посоката, от която е идвал другия автомобил, участвал в катастрофата. Беше отправено и искан съдът да разпореди да не се компроментира района. Малко преди това шефът на Пътното поиска от магистратите разрешение да премахне от района на кръстовището инертни материали, депонирани от неизвестни хора в района на кръстовището през февруари тази година. Според Местан в района няма инертни материали.

Съдът не уважи искането на политика и защитника му с мотив, че искането е направено в нарушение на реда на процеса и е свързано с експертизи, които все още не са приети.

В края на заседанието беше насрочено и следващото, което ще се проведе на 5 юли. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица и техните заключения по автотехническата и втората комплексна медицинска и автотехническа експертиза.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ