Бедни ли сме наистина? Няма да повярвате колко пари кътаме в чуждестранни банки

Пари

Спестяванията на българи в Швейцария и Австрия са на стойност около 500 млн. лв. Това показват изчисления, направени от вестник „Труд” на база информацията за данъка върху лихвите, който се удържа върху спестяванията в тези две страни и се превежда в бюджета на България.

Всяка година Националната агенция за приходи получава информация от всички страни от ЕС, както и от редица други държави и офшорни зони, за доходите от лихви, които са изплатени на български граждани. НАП пък изпраща на приходните агенции на тези страни данни за доходите на техните граждани, които са получени в България.

Целта на тази обмяна на информация е по-ефективна борба с укриването на данъци и прането на пари По отношение на спестяванията на българи в Швейцария, Австрия, Андора, Монако, Лихтенщайн, Люксембург, Джърси, Сан Марино, Гърнси и остров Ман през 2016 г. е удържан данък върху доходите от лихви и по сметките на НАП са постъпили общо 684 086 лв. Това е посочено в отчета на НАП за дейността на приходната агенция през 2017 г.

Най-големи са сумите, постъпили в държавната хазна от Швейцария и Австрия – съответно 285 340 лв. и 380 992 лв. Удържаният и внесен в бюджета на страната данък от Андора е само 45 лв., а от Монако в хазната са постъпили 17 708 лв. От Лихтенщайн, Люксембург, Джърси, Сан Марино, Гърнси и остров Ман в НАП не са постъпили пари от данък върху лихвите



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ