Служебното правителство на Инджова почва мащабни чистки

Ренета Инджова

При служебното правителство на Ренета Инджова, назначено от президента Желю Желев, което встъпва на 17 октомври 1994 г. и е на власт 3 месеца и 8 дни, уволненията са мащабни. Аргументите – борба с корупцията.

Още на първото си заседание кабинетът уволнява шефа на Комитета по туризъм Емил Лозанов, а в следващите два месеца си отиват главният секретар на МС Веселин Благоев, началникът на кабинета Георги Недев, както и правителственият говорител Райчо Райков. Шефът на националната полиция полк. Иван Бацаров сам подава оставка.

Директорите на хотел “София” и парк-хотел “Москва” Марин Грозданов и Любомир Веселинов също се разделят с директорските си кресла заради обструкции при раздържавяването на хотелите.

По предложение на Инджова министрите единодушно гласуват – и то точно на 10 ноември, уволнението на председателя на Националната комисия по цените Васил Пехливанов. С постовете си се разделят 39 управители на еднолични държавни дружества и 90 членове на директорски съвети в сферата на промишлеността.

Сменени са членовете на надзорния съвет на Агенцията за приватизация – Феодор Горанко, Димитър Христов, Лиляна Стоянова и Меглена Кунева, както и изпълнителният директор на Центъра за масова приватизация. Отиват си и четирима управители на министерски почивни станции – “Евксиноград”, Велинград, Банкя и Банско.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ