Данъчни провалиха сафари обиколки на туристи, стъжниха живота и на фирми

НАП Национална агенция по приходите

Две фирми, които предлагат разходка с джипове, са санкционирани от служители на ДАИ, КАТ и данъчните във Варна. Сафари обиколките са отменени. Наказанията са за превоз на пътници без лиценз. Санкционираните твърдят, че услугата, която извършват, не подлежи на лицензиране.

Фирмата на Даниела Петрова предлага услугата разходка с джип повече от 15 години на туристите, отседнали в курорта Златни пясъци. Тя сподели, че вчера, „събирайки нашите гости за джип сафари, бяхме спрени. От ДАИ решиха, че на нас ни трябват лицензи за превоз на пътници, макар че ние не подлежим на лицензиране по Закона за туризма и движението по пътищата за атракциони.“

От пресцентъра на Министерството на транспорта потвърдиха, че в Закона за автомобилните превози е записано, че извозването на пътници и товари срещу заплащане се осъществява само от фирми, които имат необходимия лиценз и че такава е практиката в цяла Европа. При констатирани нарушения, глобата е 2000 лева, а моторните превозни средства се спират от движение за срок от шест месеца.

Петрова заяви: „Имаме граждански застраховки, колани, талони, платени пътни данъци, годишен технически преглед, но никога досега не е изисквано на нас да имаме лиценз. Имаме договор с туроператори, не извършваме плащания на ръка. Всичко е с билети и фактури. Днес сме върнали по хотелите около 120 души“.

Мартин Аргиров от отдел „Екскурзии“ в туристическа агенция каза, че това ще е „лоша реклама за страната, защото влиза в интернет за секунди. Винаги са били изрядни документите ни с тях, това е едно от най-добрите мероприятия на нашия пазар.“

Петрова допълва: „За нас сезонът приключи и ние оставаме без работа не само аз и моето семейство, но и останалите колеги, които разчитат лятото на нас.“

От фирмите, предлагащи услугата джип сафари във Варн, са категорични, че ще обжалват съставените им актове. От Националната агенция по приходите потвърдиха, че от данъчна гледна точка не са открити нарушения, предаде БНТ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ