Доживяхме! Кмет в развод разтури сделка за милиони, отказа се от договор заради…

svilen-shitov-323846-810x0

Кметът на Девня Свилен Шитов прекрати сделка заради конфликт на интереси в общината.

„Инициирах прекратяване на сделката с близо 4 хиляди декара пасища в землището на общината още в нейния зародиш. Тя бе в проектен етап, но предвид смяната на собствеността във фирмата през април, за което узнах на 17 юли, незабавно взех мерки за прекратяване действието на договора. Това стана по силата на клаузата за обективна невъзможност на изпъленение предвид възникналата хипотеза за конфликт на интереси, след като се оказа, че тъстът и съпругата ми, с която сме в развод, са се сдобили с имотите, придобивайки собствеността върху дяловете на фирма „4Б Солар“ ЕООД. Дружеството трябваше да инвестира в изграждането на фотоволтаичен парк на стойност 100 млн. евро с решение на Общинския съвет.

По въпроса за прекратяването на сделката взех съгласието на Общинския съвет, въпреки че нямам такова задължение и можех еднолично да строя това. Предпочетох обаче да уведомя представителите на обществеността в Девня, защото нямам какво да крия. Оттук нататък съдът трябва да реши дали да развали договора.  Не бяхме уведомени от фирма „4Б Солар“, а по договор те бяха длъжни да ни информират за настъпилата промяна в собствеността и представителството на дружеството, но не са го направили.

По повод нападките, че сделката била неизгодна за общината, бих искал да припомня, че още при даване на разрешението за строеж в местната хазна щяха да постъпят 4 млн. лева, които биха били от полза за подобряване на градската инфраструктура.
С решение на Общинския съвет фирмата бе задължена да превежда пропорционално по сметката на общината по 200 евро на мегават въведена в експлоатация мощност за 50-годишния срок на отстъпеното право на строеж, плюс ежегодните приходи по линия на местните данъци и такси.

Земите досега не носеха никакъв актив на общината. Те не са „подарени“, а си остават общинска собственост. Стойността от 106 800 лева, срещу която бе отстъпено правото на строеж, е изчислена от лицензиран оценител. При разглеждане на предложението бе отчетено и че централата ще осигури нови работни места в общината.

Не отговарят на истината и твърденията, че изграждането на фотоволтаичен парк не давало възможност на девненци да отглеждат животни, тъй като проектът предвиждаше изграждането на фотоволтаиците да бъде на достатъчно голяма височина”, обясни кметът.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ