До всички българи: ще бъде безплатно, трябва само ЕГН и лична карта

Лична карта

ЕГН, номер на лична карта и референтен номер на поставената ваксина. Това е информацията, която всеки притежаващ вече сертификат за ваксинация ще трябва да въведе в здравноинформационната система, за да си изтегли безплатно обновения според европейските изисквания документ.

Генерирането на новите сертификати става автоматично, но тегленето им ще бъде възможно след 4 юни. Данните се въвеждат на сайта www.his.bg в секция “Аз и моето семейство”.

Референтният номер на ваксината може да се открие на старите сертификати веднага след партидния номер. За момента е заложено при двудозова имунизация сертификатът да се генерира при въвеждане на един от двата референтни номера без значение на коя доза. Възможно е обаче да има ново изискване за отделно въвеждане и на двата референтни номера и генериране съответно на два сертификата за всяка доза. Тази идея обсъжда в момента Европейската комисия, която трябва да излезе с окончателно решение.

България е сред първите 7 държави, които успяха да въведат веднага европейските сертификати. Другите са Дания, Геpмания, Гъpция, Полша, Хърватия и Чехия.

От 1 юни всеки, който тепърва завършва имунизацията си, получава документа си вече в новия формат.

“Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство”, обясниха от “Информационно обслужване”.

Старите сертификати остават валидни до 12 август, но само за вход в България.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ