Камелия Нейкова: Сключваме до дни договор за още 1500 устройства

Камелия Нейкова

– Г-жо Нейкова, кога Централната избирателна комисия ще обяви процедурата за доставка на още машини за гласуване? Колко машини са нужни?

– В понеделник ЦИК взе решение да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за осигуряването на устройства за машинно гласуване, които ще са необходими за парламентарните избори на 11 юли. Става дума за процедурата

“договаряне без

предварително

обявление”

Това е единствената, която е възможно да се проведе в тези изключително кратки срокове. Освен това законът предвижда контрол от Агенцията за обществени поръчки върху процедурата. Разглеждахме и други варианти, но за съжаление открита или ускорена процедура е невъзможна, тъй като изисква повече време.

ЦИК се обедини за доставка на 1500 машини с възможност за още 500 при условията на анекс към договора, който ще се сключи с доставчика. Целта ни е да се предвидят повече машини, тъй като предстоят и президентски избори.

– Тези 500 машини няма да дойдат преди 11 юли, така ли?

– Това зависи от възможностите на доставчика. ЦИК ще изиска за изборите на 11 юли да бъдат осигурени не по-малко от 1500 машини, но ако той може да осигури цялото количество от 2000 машини – още по-добре. Все още ЦИК не може да определи точния брой на секциите в чужбина, в които трябва да има машина, а в някои случаи вероятно ще е нужна и повече от една. Искаме да имаме допълнителен резерв, за да се обезпечи машинното гласуване навсякъде, където е предвидено съгласно Изборния кодекс.

– Това означава ли, че доставчикът на машините отново ще е “Сиела Норма”?

– Тази процедура се прилага, когато е необходимо неотложно възлагане поради наличие на “изключителни обстоятелства”, при които не е възможно да бъдат спазени сроковете за открита, ограничена или състезателна процедура с договаряне.

Ако не бъде приложена процедурата договаряне без предварително обявление, няма да можем да изпълним законоустановените си задължения. Като отчитаме това, както и промените в Изборния кодекс в сила от 1 май, частичните избори за кметове в 7 кметства и в община Благоевград на 27 юни, предстоящите парламентарни избори и това, че договорът за доставката на 9600 машини за изборите на 4 април, сключен на 6 февруари, още не е финализиран, сме в ситуация, в която възможният доставчик е само “Сиела Норма”.

Ако промените в Изборния кодекс не се приемат непосредствено преди изборите, то всяка ЦИК ще има достатъчно време да проведе по-продължителна процедура, в която да участват повече участници и да има състезание между тях. Но за съжаление, винаги сме поставени в ситуация на невъзможност да ни стигне времето.

– А колко ще струват тези 2000 машини?

– ЦИК посочи

8 млн. лв. в

прогнозните

разчети,

които изпрати към Министерството на финансите, когато трябваше да се подготви план-сметката за изборите. Имахме предвид цената, определена в договора за 9600 машини. В момента не мога да посоча прогнозна сума за новата обществена поръчка. Тя ще е ясна до дни.

– Мисли ли ЦИК за вариант само за гласуване с хартиена бюлетина в чужбина? Времето напредна, според юристите на комисията за процедурата за доставка на машини са нужни 24 дни, а за сертифициране и одитиране – още 20 дни?

– Категорично посоченият от юристите срок от 24 дни е невъзможен в тази ситуация. Тази процедура, която ще обявим, може да се проведе в много по-съкратени срокове. Оптимистичният вариант е до края на седмицата да възложим на доставчика ангажиментите по новата обществена поръчка. Така ще гарантираме, че на 11 юли ще има машинно гласуване.

Относно сроковете за одитиране и сертифициране, сме разговаряли с Държавна агенция “Електронно управление”, които отговарят за тези дейности. Имаме уверение, че ако сключим договора с доставчика до 6-7 дни, те ще се справят навреме.

– А има ли такъв вариант и за гласуването в страната? Държавата още не е придобила 9600-те машини. Кога ще стане това и ще може ли да се използват на 11 юли?

– Така или иначе тези 9600 машини са доставени. Да, държавата не е придобила все още собствеността, тъй като договорът предвижда

25 юни като

краен срок

за плащане

Но на частичните местни избори на 27 юни гласуването ще се проведе с част от вече наличните машини.

Вариант за гласуване в страната само с хартиена бюлетина може да се обсъжда дотолкова, доколкото Изборният кодекс позволява. Предвидено е, че при наличие на непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се преустановява и се продължава само с хартиени бюлетини. Така се случи във Велико Търново на 4 април. Но тази хипотеза трябва да се разглежда като краен случай, а не като правило, по което да се проведат изборите. Иначе ЦИК обмисля всякакви варианти на решение, ако някъде в отделни секции или в цял избирателен район има проблеми с машините.

– Направихте 3 експеримента за машинното гласуване. Какво установихте, колко хора могат да гласуват с едно устройство?

– Първият експеримент се проведе в сградата на Народното събрание с участието на служителите на администрацията на парламента и на ЦИК, членовете на комисията и представители на Обществения съвет, за което им благодаря. Този тест даде картина как би се случило гласуването в големите градове и при по-високо образовани избиратели, които ползват технологии ежедневно.

По-реална представа дават експериментите в Доброславци и в Сливница. Анализът на колегата Цветозар Томов показва, че средно

гласуването с

машина отнема

68 секунди

Тоест за 1 час при пълно натоварване биха могли да гласуват 52-ма избиратели. При 8-часово натоварване на машината за целия изборен ден в една секция могат да гласуват около 400 души. Трябва обаче да отчетем, че това е експеримент, при който има предварителна подготовка и организация, а в изборния ден човекопотокът е различен. Има часове, в които има повече хора, има време, в което почти няма гласуващи, а в края на изборния ден избирателите се активират. Затова освен тези два теста ще проведем още 3 в София – в “Люлин”, “Триадица” и “Подуяне”. В тях ще участват и трите РИК, за да направим тестовете в секция с над 900 избиратели по списък. Ще анализираме резултатите, за да сме максимално близо при преценката колко машини ще са нужни в секции, в които обичайно гласуват над 300 – 400 души. Експериментите ще са тази неделя и се надявам хората да се включат.

– Получихте ли отговор от МРРБ дали граждани, които на 11 юли ще са на почивка по родното Черноморие, могат да си направят адресна регистрация в хотела, в който са, за да гласуват?

– Не, още нямаме отговор от МРРБ. Въпросът ни беше свързан с конкретен текст от Закона за гражданската регистрация, който

допуска до

4 месеца едно

лице да може да

има регистрация

по настоящ адрес

в хотел

или място за настаняване. Редът и условията, за да се извърши тази регистрация, обаче трябва да бъдат пояснени от компетентния орган – МРРБ.

– Според Изборния кодекс обаче правото на глас се установява по постоянен и настоящ адрес. Там няма опция временен настоящ адрес в хотел. Като юрист не смятате ли, че това е нарушение на закона?

– Няма как да се използва понятие “временен адрес”, но всеки настоящ адрес в една или друга степен е временен. Ако тази дума е употребена някъде в публичното пространство, вероятно е казана в разговорен, а не в правен смисъл. Адресът може да бъде постоянен или настоящ. Искаме да получим отговор може ли гражданин, който отговаря на изискванията на закона и желае това, да си направи адресна регистрация по настоящ адрес в хотел или друго място за настаняване. Надявам се скоро да получим разяснение от МРРБ. При всички случаи обаче трябва да бъдат изпълнени изискванията на закона, а не просто да се образува избирателна секция в един хотел и настанените в него да гласуват.

– Как ще коментирате идеята на служебния кабинет за изчистване на избирателните списъци от хора, които не плащат данъци в страната?

– Тази идея досега не е обсъждана с ЦИК, включително и на срещата в Министерския съвет, която проведохме в началото на мандата ни. Конституцията е категорична – всички български граждани, които отговарят на изискванията да са навършили 18 г., да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат право да избират. Затова

подобно

предложение не

намира законова

подкрепа в

конституцията

– Колко секции ще бъдат разкрити в чужбина, след като отпадна ограничението за до 35 страни извън ЕС, намали се броят на нужните заявления и се даде възможност за разкриване на автоматични секции?

– Окончателният брой на секциите в чужбина още не може да бъде посочен, защото една част от него е свързана с подаването на заявления за гласуване.

Срокът за

подаване на

заявления изтича

на 15 юни

До 19 юни ЦИК ще определи окончателния брой на секциите в чужбина, както и в кои населени места и държави ще бъдат разкрити. Секции ще има във всички дипломатически и консулски представителства, като за тяхното разкриване не са нужни заявления. Взехме и решение за откриването на т.нар. автоматични секции, в които на предишни избори през последните 5 г. е имало избирателна секция и са гласували поне 100 избиратели. Секции ще се разкриват и по предложение на ръководителите на дипломатическите мисии. Всички предложения трябва да се съобразят и с това дали съответната държава е дала съгласие.

– Как ще гласуват хората, поставени под карантина?

– Тези избиратели вече имат право

да гласуват в

мястото, на

което са под

карантина

или задължителна изолация, дори то да не е техен постоянен или настоящ адрес. Това беше предвидено в промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. ЦИК ще вземе нарочно решение за начина на гласуване на хората под карантина. Те ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна кутия, както беше и на 4 април. Освен това те ще могат да подават заявления за гласуване и в самия изборен ден.

– Ще настоявате ли и сега държавата да даде възможност на членовете на секционните комисии да се ваксинират?

– Разбира се. Ще настоявам хората, които бъдат предложени от партиите за членове на СИК, да се ваксинират, ако желаят. Трябва да им бъде гарантирана максимална сигурност, особено когато участието им в секции е свързано и с пътуване извън страната.

– Ще се опростят ли протоколите, които СИК ще попълват, и очаквате ли този път те да не се бавят дълго, докато стигнат до РИК?

– Те вече са опростени с промените в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на машинно гласуване. Ако в една секция, в която има само машинно гласуване, то се проведе успешно, комисията трябва да впише в протокола няколко общи числа – брой избиратели по списък, получени хартиени бюлетини, и да приложи протокола, който ще бъде разпечатан от машината след края на гласуването. Няма да има преписване на данните от машинния протокол в другия – действия, които на предишните избори доста забавиха комисиите. Приехме няколко варианта на протоколи, които отговарят на всички възможни хипотези, в които може да попадне една комисия – протокол за секции само с хартиени бюлетини, за такива само с машинно гласуване, за комисии с машинно и хартиено гласуване за случаите, в които поради някакъв проблем се наложи да се преустанови машинното гласуване, и протокол за секциите, в които машинното гласуване е проведено успешно, но устройството не разпечатва протокол. В последния случай ще се наложи комисията да преброи контролните разписки от машинното гласуване, защото тя трябва да установи резултата от вота.

Искам да обърна внимание на членовете на СИК за отговорността, с която трябва да подходят към организацията в изборния ден – да има ред, гласуването да протича спокойно, да няма струпване на хора и забавяне, за да може той да приключи успешно и без напрежение за всички участници.

– Как ще става видеонаблюдението при отчитането на резултатите?

– Видеонаблюдение с камери е предвидено в закона, но прилагането му е отложено във времето, тоест на 11 юли няма да има такова. Но сега се допуска видеозаснемане и излъчване от лицата, които могат да присъстват при установяване на резултатите от гласуването – кандидати, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели и медии. Те трябва да имат осигурена пряка видимост.

ЦИК подготвя

проект за

решение, в което

да разпишем

реда за

видеоизлъчването

– Какво ще е по-различното в изборния ден на 11 юли от предишния вот?

– Основната разлика е машинното гласуване. Сега във всички секции с над 300 избиратели гласуването ще е само машинно. Много граждани поставят въпроса дали ще могат да избират между гласуване с хартиена бюлетина или с машина. Изборният кодекс не предоставя възможност за такъв избор. Гласуване с хартиена бюлетина има само при обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, както и в по-малките секции.

Важно е и избирателите да знаят, че вече е активна възможността през сайта на ГДГРАО да се подава електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, без да се изисква квалифициран електронен подпис.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ