ЦИК: Близо 30 000 заявления за гласуване са подали българи в чужбина

Избори

Близо 30 000 са вече подадените заявления за гласуване от българи, живеещи в чужбина. Най-много засега те са от Турция – почти 11 000, от Великобритания – 5800, Германия – 4000 и Испания – 1500. Това стана ясно на брифинга на Централната избирателна комисия.

Около 9400 ще са секциите у нас с над 300 избиратели, а в чужбина – около 300. Това са секциите, в които ще има машинно гласуване. С доставката на още 1500 машини, общият брой устройства, с които ще разполагаме за изборите на 11 юли е 11100. Тоест би трябвало да имаме 1400 машини, които да насочим към най-големите секции, за да може в тях да има по две устройства, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той отново повтори обобщеният анализ от двете пробни гласувания в Доброславци и Сливница. Средно в двете населени места участвалите в експеримента са гласували за 69 секунди. Хората с висше образование се справят за 57 секунди, със средно – 69 секунди, а с по-ниско – 113 секунди.

„Много съществен фактор за нужното време е дали хората вече са гласували с машина на 4 април. Те се справят за 52 секунди, а тези, които не са гласували с машина – 73 секунди. Жените се справят по-бързо – за 61 секунди, а мъжете – 80 секунди. По възрастови групи хората на 18-29 г. гласуват за 56 секунди, на 30 – 39 г. – за 51 секунди, на 40 – 49 г. – 62 секунди, на 50 – 59 г. – за 65 секунди, на 60 – 69 г. – за 74 секунди. Проблемът с времето се появява при хората над 70 г., които се справят с машината средно за 93 секунди. Данните ни карат да сме умерени оптимисти, че хората могат да се справят, но от изключителна важност ще бъде разяснителната кампания, която ЦИК ще проведе. Смятаме, че в секциите с до 750 избиратели по списък няма да има проблем, но е възможно в отделни часове в изборния ден да има струпвания от чакащи, което крие известни рискове. Рискови са най-големите секции с над 750 избиратели по списък и в тях трябва да има по две машини“, смята Томов.

Според другият говорител и зам.-председател на ЦИК Росица Матева е важно избирателите да имат досег с машината преди изборния ден. Това важи особено за възрастните хора, които имат и психологическа бариера, че гласуването с машина е трудно.

„ЦИК ще направи симулатор на машинното гласуване, който ще е копие на електронната бюлетина. Той ще е готов, когато утвърдим визията на машинната бюлетина, защото е възможно за 11 юли тя да е с две страници, а не с 3 както беше на 4 април“, обясни Матева.

Тя напомни, че тази неделя комисията ще проведе още три пробни гласувания в столичните райони „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“.

Четири пък е броят на инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати за депутати на вота на 11 юли.

Матева ще настоява ЦИК да проведе среща със служебния регионален министър относно евентуалната възможност граждани, които на 11 юли ще са на почивка, да могат да се регистрират в хотела, в който са гласували, за да упражнят в съответната община правото си на глас. Комисията е получила отговор на запитването си до МРРБ, но в него се посочва само, че са дадени указания на кметовете да определя места като общежития или трафопостове, в които хората, които са на почивка да се регистрират по настоящ адрес.

„Не това обаче беше нашият въпрос. Ние искаме да се даде възможност на хората, ако собствениците на хотели са съгласни, те да се регистрират по настоящ адрес в тях“, уточни Матева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ