Проф. Богов: Състоянието на „Александровска“ е стабилно, няма опасение от фалит

Проф. Борис Богов 1

Състоянието на Александровска болницата е стабилно и няма опасение от декапитализация. През изминалите 7 години дори са увеличени разходите за заплати на работещите там с 35%, като 9 на сто от тях са само през 2020 г.

Това коментираха директорът на болницата проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов, председател на Съвета на директорите, на пресконференция по повод резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването за финансовото състояние на лечебното заведение и натрупани дългове в размер на близо 70 млн. лв.

„Повече от 3 седмици, да не кажа месец, сме в новинарските емисии и сутрешни блокове на медиите и това много пречи на работата на болницата. Първо по отношение на пациентопотока, защото изкарахме тежка година, която ограничи приемът на пациенти с над 70%. Второто е, че на никой от колегите ни не е приятно да чува обвинения по отношение на финансовото състояние, както и на директни критики към болницата“, каза проф. Богов.

Той коментира положението в болницата, но само за периода, откакто той е директор, а именно от октомври.

„В проверката на Министерството на здравеопазването са изнесени цифри за 10 г. назад. А сегашното ръководство е от 6 месеца“, каза той и добави, че доц. Александър Оскар, който повдигна темата за нестабилното финасново положение на болницата и поиска проверки от министерството, е част от ръководството от 4 г.

„Недоумявам как човек, който е в управлението, твърди че не познава финансовото положение на болницата. Той е давал съгласие с подписа си за всичко, което се взима като решение за обществени поръчки и въобще работата на болницата. Участвал е в законен конкурс за избор в Съвета на директорите, в който е задължително запознаването с финансово състояние, както и разработване на план за развитие“, каза Богов.

Директорът коментира и другото нарушение, установено при проверката на здравното министерство – че заседанията на Съвета на директорите не са провеждани по законоустановения ред, а с протоколи на 13 от тях е било разпределено разходването на близо 30 млн. лв.

„Заседанията са провеждани по правилата. А финансовата част е свързана с прегласуване на решения, взети основно през юни, юли и август 2020 г.“, обясни проф. Богов. По това време той не е бил директор на болницата, докато доц. Оскар и тогава е бил част от Съвета и се е подписал за разпределението на средствата.

Те пък са били предвидени за закупуване на консумативи, хигиенни и други материали, нужни на болницата, а прегласуването на тези решения било практика, особено когато се смени ръководството.

Така основната дейност, с която се занимавал сегашният екип на болницата била оперативна, свързана с пребазиране на клиниките и ситуацията с COVID-19, уточни Богов.

Във връзка с това, че проверката на здравното министерство е за период от 10 години, директорът на боницата, зададе въпрос „защо за решения, които са взимани 10 години назад, трябва да носи отговорност човек, който е на поста от 6 месеца?“.

„Управлението на болницата е успешно. Въпреки падането на дейността заради COVID през миналата година, не преустановихме нито една от дейностите“, каза и проф. Димитър Буланов.

Показателно за развитието на болницата било, че амбулаторните пациенти се увеличили от 50 000 до над 100 000, а тези, които са лекувани в болницата от 25 000 до над 36 000, при леталите под 1,5.

Буланов посочи и че през последните 7 години възнагражденията на работещите в болницата са се вдигнали с 35%, като само през последната година ръстът е 9 на сто.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ