Любимецът Кантарджиев, който вярва, че Господ не помага на алчния да лекува, си тръгна без благодарности

Проф. Д-р Тодор Кантарджиев

Колегите му го определят като почтен, справедлив, директен, визионер, безсребърник, неуморим “ученик” и компетентен учител

Властелинът на микробния свят – проф. Тодор Кантарджиев, напусна своята крепост след 33 г. служба в нея. Направи го не по собствено желание, пенсионира го служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Мотивът – навършил е годините за заслужен отдих.

Ключът за Националния център по заразни и паразитни болести временно ще държи заместничката на Кантарджиев – проф. Ива Христова.

Професорът лаконично обясни, че не са предявявани претенции към работата му. Засега. Не бил изненадан от заповедта на здравния министър, макар с него да не са водени предварително разговори за оттегляне.

Екипът на проф. Кантарджиев го описва като почтен, точен, справедлив, директен, визионер, безсребърник, неуморим “ученик”, компетентен учител и увлекателен събеседник с широка култура. А че колегите му го обичат и ценят, се видя, когато няколко часа след съобщението за пенсионирането му те излязоха на протест пред здравното министерство и поискаха шефът им да бъде върнат.

“За нас това е много странно, проф. Кантарджиев се е доказал през годините като един от най-добрите специалисти по микробиология, имунология, епидемиология в страната. За нас той е човекът, който трябва да води стратегията за справянето с пандемията. Пенсиониране точно преди изборите е много странно за нас”, каза един от колегите му. (Виж долу.) А малко по-късно здравният министър покани протестиращите на среща. Пред тях Кацаров е изложил единствения мотив за отстраняването на Кантарджиев – пенсионна възраст. В съобщение по-късно Кацаров дописа признателността на Министерството на здравеопазването за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма на Кантарджиев при управлението на COVID кризата.

Професорът получи подкрепа от политици и известни личности.

Двамата непримирими

идеологически врагове –

Корнелия Нинова и Бойко

Борисов, застанаха зад

проф. Кантарджиев

“Хора с доказани професионални и морални качества не бива да се сменят!“, написа лидерката на БСП в социалните мрежи. Бойко Борисов пък съжали, че листите на ГЕРБ вече били подредени и регистрирани и не можел да покани отстранения вирусолог в тях.

“Проф. Кантарджиев е епоха.

Голям мъж. Водач на

отбора. Никога не се

е крил отзад. Винаги

се биеше отпред

Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Най-разгорещеният ни спор беше за присъствената форма на обучение. Той настояваше да спрем децата от училище. Спорихме почти до 22,30 ч. Други искаха обратното. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор”, написа бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук.

Той напомни какъв учител по темата “Ваксини” за журналисти е бил през тежките месеци Кантарджиев, който дори написал книга.

Професорът бе едно от най-атрактивните лица на Националния оперативен щаб. Той бе любимецът на медиите, докато НОЩ провеждаше редовните си пресконференции всеки четвъртък. Последното му медийно участие бе пред Нова тв в неделя. Тогава опроверга залпа срещу НОЩ, че членовете му са взимали космически заплати. “От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората”, категоричен бе професорът. За тези, които биха се интересували от доходите му, предложи да погледнат данъчната му декларация. Допълни, че през кризата е взимал заплатата си като директор на НЦЗПБ – 3700 лв. Проф. Кантарджиев е известен като безсребърник. Животът го убедил, че Господ не помага на алчния да лекува. Цени жестовете на благодарност – всеки от тях е символ на излекуван човек.

Неговото чувство за хумор успяваше да разсмее и да поддържа бодър духа на народа, докато страната и светът се справяха с пандемията. А това го превърна във всеобщ любимец. Сред най-запомнящите се му реплики е: “Този вирус е открит в дихателната система на едно коте. Дали напада дихателната система на животното, или се разпространява там и котката заразява хората – няма такива данни. Не си пускайте или убивайте животните” . “Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомфортно вирусът”, е друга запомняща се реплика. Не липсваха и съвети към домакините: “трябва БАБХ да започне да контролира да се носят маски, трябва да се спазват условия при приготвянето и пакетирането на храна за вкъщи. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка – няма коронавирус”. “Към трите Д, за които говорим в пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин D”.

Професорът посвети живота си на “невидим” обект. Всичко тръгва от любопитството към безграничния свят на микроорганизмите. По най-естествен начин интересът се пробужда от работата на

баща – бактериолог в

Александровска болница

След това с трупането на знания, личен опит и научни изследвания хъсът го превежда през цялата йерархия от клиничен лекар до директор на стратегическия за националната сигурност на всяка държава център по заразите. “При адекватен подход инфекциите се лекуват дефинитивно. Когато излекуваш инфекция, в 90% от случаите човек е здрав колкото преди инфекцията, виждаш, че помагаш. Приятно е”, казва професорът.

Родословното дърво на Кантарджийския род от Копривщица е проследимо над 250 г. Името е дал занаятът, развил се край многото железни руди в района.

Дядо му Тодор Кантарджиев, чието име той носи, става строителен инженер, брат му Петър – архитект, и след години е главен архитект на София, плоча с името му има на ул. “Аксаков”. Тодор Кантарджиев строи Рилския водопровод, първия язовир в България – “Златна Панега”, “Студена”, “Александър Стамболийски”, негов проект е “Копринка”, работил е и на язовир “Искър”. Първият лекар в рода е сестра им – д-р Надя Кантарджиева-Кожухарова. Бащата на професора става лекар – бактериолог, но умира млад. Съпругата на пенсионирания в понеделник професор е потомствен лекар.

Синът му – д-р Весел Кантарджиев, вече е лекар със собствен авторитет в медицината, началник на Клиниката по дерматология и венерология към ВМА. Той го направи и дядо през ноември, като добави още един Тодор в родословното дърво.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ