Румен Радев: Карадайъ трябва да преосмисли понятието “родина“

Румен Радев

Президентът Румен Радев взе участие в откриването на Транспортната конференция „Инициатива „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“, където заяви, че България трябва да стане привлекателен регион за инвестиции.

„Тази инициатива се роди като един ефективен инструмент за постигане на по-добри параметри на регионално сътрудничество, за постигане на по-висок икономически ръст, социално и икономическо сближаване с нашите партньори от Западна Европа чрез много по-добра свързаност: транспортна, енергийна и дигитална. Защо е толкова важна свързаността? Тя е изключително важен фактор за икономическо и социално развитие. Ако наложим картите на тази свързаност на Западна и Източна Европа, най-вероятно тази свързаност, нейното развитие като обща мрежа е правопропорционално на стандарта и качеството на живот. Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност“, отбеляза държавният глава, цитиран от Фокус“.

„България погледна отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Всички приеха нашите доводи, че не можем да говорим за ефективност на тази свързаност, ако има граници по оста север – юг, където е най-слабо развита нашата свързаност и тази граница да бъде точно българска. Визирам границата България – Гърция“, каза още Радев.

По думите му нашият принос е, че всички партньори и страни участнички са приели, че наистина нашият южен съсед, трябва да присъства. „Мога със задоволство да кажа, че президентът на Гърция ще бъде гост на срещата на върха в София“, посочи държавният глава.

„Друг важен приоритет, който поставихме, е да гледаме отвъд времевия хоризонт на тази инициатива, а именно интелигентния подход към търсене на решения. Радвам се много, че тук виждам млади хора, виждам експерти точно по транспортна, енергийна и дигитална свързаност, защото всички осъзнаваме голямото предизвикателство пред инициативата. Тук еспертите ще посочат какъв е огромният финансов дефицит пред нас. Той се изчислява на трилиони евро, ако искаме нивото на нашата инфраструктура, да съответства на нивото на инфраструктурата в Западна Европа. Такива средства в момента няма. Работим те да нарастват в инвестиционния фонд“, продължи президентът.

Според него същността на инициативата е висока амбиция за бъдещето на нашия регион. Той изрази надежда днес да бъдат обсъдени важни аспекти на развитието ѝ.

Пред журналисти Радев коментира срещата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ с турския президент Реджеп Ердоган.

„Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието “родина“. Според Конституцията на България не може да се създават партии на етническа и верска основа“, отговори президентът.

Румен Радев коментира и акцията на ДАНС.

„В една правова държава не може и не трябва да има война между отделните институции, а прокуратурата трябва така да си върши работата, че да не се налага отвън да ни налагат санкции“, категоричен беше държавният глава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ