Румен Петков с ексклузивно разкритие: Гласуваха лобистка промяна и ощетиха държавата!

17191425_1462026963838541_2380453014884806211_n

Загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището на природен газ в 12-милната зона в морето край Варна са от порядъка на 150 млн. щатски долара, в които се включват и невнесени концесионни такси към Министерството на енергетиката. Това коментира във Варна председателят на партия АБВ Румен Петков. Според него по предложение на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев в парламента е била гласувана лобистка законодателна промяна за пълната либерализация на електроенергийния пазар, която обаче е в ущърб на държавния интерес що се отнася до добива на природен газ и режима на издаване на лицензии.

„Това е дейност, която е от изключително важно значение не само за България, а и за сигурността на доставките на природен газ за Централна и Източна Европа. и е изцяло в ущърб на държавния интерес“, коментира Румен Петков и добави, че в случая издадената лицензия е единствено и само за добив на природен газ в икономическата зона на Черно море. Понастоящем концесионерът „Петрокелтик“, който е регистриран на Каймановите острови, т.е. в офшорна зона, е с неясна собственост на капитала.

„През ноември 2017 година с писмо до Министерството на енергетиката концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, категоричен е Румен Петков. Според него концесията се експлоатира по непрофесионален начин и води до загуби на подземни богатства, включително и на преки щети чрез неизпълнение на минималния годишен добив. Също така концесионерът не спазва екологичните норми с изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, кадмий, олово, арсен в икономическата зона на Черно море с всички последствия от това.

„Ние настояваме първо Министерството на околната среда да направи много сериозен анализ в какво се изразява промяната в закона“, каза лидерът на АБВ. Той добави, че в таблица за отпадните води за миналата година е посочено, че пречистената вода системно намалява. Същевременно логиката на такъв тип дейности с намаляването на обема на газта под морското дъно е да се увеличава обемът на водата.

Румен Петков каза още, че председателят Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Иван Иванов трябва да провери капитала на дружеството. Държавният орган трябва да констатира, че компанията не отговаря на изискванията за прозрачност на капитала, тя е с неясна собственост и не може да се гарантира състоянието на околната среда в района на нос Галата. От АБВ ще настояват Министерство на енергетиката незабавно да предприеме всички действия, за да може това газонаходище, на базата на преустановената концесия с „Петрокелтик“ да бъде прехвърлено на 100% на държавното дружество „Булгартрансгаз“.

„Ако ние искаме действително като държава да покажем способност да изпълняваме предварително поети икономически ангажименти, които засягат голяма част от Европа, Министерство на енергетиката трябва да предприеме това действие незабавно“, каза още по темата Румен Петков, предаде Фокус.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ