Цялата истина за Лорина Камбурова, тайната, която я погуби

Лорина Камбурова, Полина Олденбург

Камбурова губи майка си на 12 г. от рак, а татко си – на 25 г., защото не получава ново сърце

Баба неотлъчно е до нея, винаги я вдигала на крака дори когато я заварвала да плаче под завивките

Тя отиде при родителите си. Те я прибраха у дома, пишат приятелите

„Kогато загубиш родител като малък, не знаеш какви са били тези хора, не знаеш какво притежаваш от тях. Все повече се убеждавам, че приличам и на майка си, и на баща си, защото и двамата живяха и горяха със сърцата си. Единственото, за което се надявам, е краят ми да не прилича на техния. Тази страст към живота и към всичко, което правеха, ги погуби. И това, което мога да направя, е да не повтарям тяхната грешка, да направя нещо повече, за да има смисъл от жертвата им.”

Това казва Лорина Камбурова в свое интервю преди няколко години, когато я питат

дали е преживяла смъртта на родителите си

Самата тя, докато израства, осъзнава колко много черти от характера на майка си и баща си носи в себе си. За съжаление, това, което си пожелава, не се сбъдва. Майка й умира от рак на белите дробове, а баща й – докато чака трансплантация на сърце.

Младата актриса почина по подобен начин в болница в Москва. Оказа се, че тя е прекарала последните си месеци в лечебното заведение заради белодробно заболяване, с което се борела от дълго време. От около 2 години била в списъка за трансплантация на органите във Виена. След повторно заразяване с COVID-19 получила двойна бронхопневмония. Вирусът се оказал спусъкът, ускорил фаталния й край.

В началото на пандемията тя за първи път прекарала тежък коронавирус. Лекарите били безпощадни – предупредили я, че

с това белодробно заболяване не й остава много време

Единственото й спасение било трансплантацията. Близките й се надявали, че тя ще успее и ще има своя втори шанс. Съдбата й не била лека и смятали, че оттук нататък я очаква само щастие. За съжаление, животът й бе отредил друго.

Новината за смъртта на 29-годишната актриса дойде от нейни приятели в Русия, където тя живееше през последните години.

“Запознахме се с българската актриса Лорина Камбурова през студения декември – пише във фейсбук фотографът Генадий Авраменко. – Тя беше част от екипа на филма “Любов и чудовища”, където изигра главната роля. Снимките бяха през 2019 г. Бяхме се уговорили с група приятели да отидем на премиерата, но тя не успя да дойде, тъй като беше в болница с двустранно възпаление на белите дробове. В залата й позвъних през видеовръзка и видях ревящата Лорина в болничното легло. Затова преминах с камерата през сцената, за да може тя да види и чуе какво се случва. И ето тази сутрин (27 май) пристигна ужасната новина, че нашата Лорина не успя да се пребори.”

Другата публикация, която потвърждава тъжната вест, е на руската актриса Полина Олденбург.

“Товар 200 е толкова ужасна дума, неприложима за това красиво и весело момиче – пише приятелката й. – Зловещи думи: “Лорина е мъртва”. Лорина Камбурова. Нашата Лоринка…

Не може. Не трябваше. Тя беше сираче

Българка. Пристигна в Русия след снимките на филма “Любов и чудовища”. Говореше с очарователен акцент. Обичаше ни всички и ние я обичахме. Как да не я обичаш? Весела, умна, деликатна, мила, невероятна. Истински огън. Запознахме се на фестивал във Виборг и се смяхме до сутринта в много топла приятелска компания. Не можехме да се разделим. После Москва ни раздели всички, както обикновено. И ние, разбира се, нямахме време. Не успяхме да направим нищо. Всеки се втурна по делата си. Тя беше в болницата дълго време. Мислех –

ей сега ще се възстанови, ще “засвети” отново

А сега можете да запалите само свещ… Мила, скъпа, най-прекрасна… Прощавай.”

В коментар към поста й Галина Свинцова допълва: “Повторен тежък COVID. Прекара последните два месеца в болницата. Изглеждаше, че е “изплувала” и изведнъж – реанимация и край. Преди около година също прекара COVID в тежка форма”.

Всъщност Лорина Камбурова решава да замине за Русия преди около две години. Не крие, че отива да търси нови творчески изяви. Изненадващо там кариерата й тръгва скорострелно. Започва да се снима в различни продукции и реклами. Близките й твърдят, че решението й е повлияно и от огорчението, което изпитвала у нас. “Много хора я обичаха, но и много я мразеха”, обясни нейната дуетна половинка – музикантът Росен Пенчев. С него тя създаде групата Ross’n Lorina и остави след себе си и няколко песни. Двамата издадоха и албум.

Именно с него актрисата си комуникира през последните дни от живота си. Не можела да говори, затова само пишела.

На друга своя близка приятелка изпратила съобщението “Трябва да се живее – живей, докато можеш”.

Но Лорина била такава – вземала от живота всичко, което можела. Била работохолик и искала да създава изкуство във всичките му форми. Изявявала се като актриса, много добре имитирала анимационни герои, озвучавала различни филми, пеела и танцувала.

Била огън момиче и горяла във всичко, което прави

По това приличала на родителите си. Винаги озарявала с усмивката си. Имала и още едно впечатляващо качество – особен усет към децата. Понякога участвала в обучението на малчугани по актьорско майсторство.

“Тя никога не спря да се бори за мечтите и вярванията си, като се справяше с всичко, което животът й поднасяше, и загубите, през които минаваше – пише в инстаграм Дели Алън, една от най-добрите й приятелки. – Бореше се докрай и винаги с усмивка.“

Но зад цялата тази слънчева фасада се крие едно наранено дете, изгубило майка си само на 12 г.

Лорина Камбурова е родена на 25 октомври 1991 г. във Варна. Когато е съвсем малка, родителите й се развеждат и тя остава да живее при майка си. Още оттогава й личи, че има артистични заложби. Когато е на 6 г., майка й я води да прослушат гласа й и я записва в актьорската трупа на детската опера. За всеки неин рожден ден я водела на опера. Мечтата на малкото момиче била да се изявява на сцената. Това споделя баба й по майчина линия, която става най-добрият приятел на детето и започва да го отглежда.

Лорина обаче не подозирала, че майка е болна от рак

Всички в семейството криели от нея. Жената ходела редовно на лекар, а на Камбурова й казвали, че тя е с бронхопневмония и скоро ще се прибере. Изглеждала добре, дори ходела на химиотерапия с колата си. Имало надежда. Майката обаче знаела, че не й остава много, и започнала да сближава детето с баща му. Искала да бъде сигурна, че ще има още някой, който да се грижи за нея. На последния й Великден Лорина се зарадвала много и споделила, че майка й е болна, но ще се излекува, защото си хапнала много добре агнешко с дроб сарма.

Малко по-късно жената умира, а всички са съсипани. След известно време бащата на Лорина – Радослав, й казва, че майка й всъщност се е борела с коварното заболяване.

Жестоката травма бележи живота на актрисата завинаги. След кончината на майка й баба й често я намирала под завивките да плаче.

Господ й взема едно, но я дарява с друго, както тя обичаше да казва. Само 3 месеца след смъртта на майка й се ражда сестра й от втория брак на баща й. Двете стават неразделни, а Лорина силно се привързва към момичето и още от дете й чете приказки, прави й изненади за рождените дни и винаги се прибира във Варна, за да я посети.

Камбурова завършва средното си образование в родния си град и през 2010 г. кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ. Приета е от първия път в класа на проф. Златко Митков. Първата година в София била изключително трудна за нея. Лорина неведнъж е споделяла, че столицата е враждебна за хората от провинцията. Въпреки това прекарва цялото си време в академията, а класът й буквално се превръща в нейното ново и за съжаление, последно семейство. Дипломира се успешно през 2014 г., но две години по-късно губи баща си и този път се чувства наистина сама на този свят. Той имал сърдечни проблеми и в продължение на 12 г. се борил с тях. Първо получил инфаркт, а по-късно и инсулт. Чакал трансплантация на сърце, но починал.

“Това не се преодолява. Остава белег за цял живот

– споделя в свое интервю актрисата. – Мен тези загуби ме карат да нямам спирки по пътя си, да нямам пречки. Човек има друга психика, след като преживее нещо такова.”

Истинският боец, който неотлъчно е до нея и отново я вдига на крака, е баба й. Камбурова винаги я е давала за пример, защото тя губи дъщеря си, а след това и мъжа си. Сега възрастната жена се сбогува и с последната си искрица живот – Лорина.

Въпреки голямата болка, която носи в сърцето си, Камбурова бързо навлиза в света на киното. Дебютира в комедийния сериал “Връзки”, където си партнира с Лилия Маравиля и Михаил Билалов. След това се снима и в “Скъпи наследници”. Избрана е да участва и в официалния видеоклип, с който България се популяризира по време на председателството на Съвета на ЕС. В него с Бойко Кръстанов обикалят десетки атрактивни места в страната ни, за да покажат на всички красотата на родината ни.

Огън момичето, както започват да я наричат тогава, участва и в немалко международни продукции съвместно с Лили Тейлър, Стивън Дорф и др.

В повечето от тях й се налага да се снима с оръжие, затова решава да се запише на курс по стрелба.

Тя така се запалва по новото начинание, че става истински професионалист в това как трябва да се държи пистолет и как да се стреля право в целта.

Камбурова искрено се радвала на успехите си и искала да повярва, че и на нея й е отредено щастие. Веднъж, докато се прибирала с метрото в Лондон, силно си пожелала само едно: “Моля те, Господи, нека да срещна едно обикновено необикновено момче”.

Бог вероятно е чул молитвите й, защото на едно от партитата, на които присъства, се запознала с диджея на клуба. Между двамата веднага прехвръкнали искри и постепенно започнали да излизат на срещи. Георги Елисеев първоначално се отдръпнал, защото бил в тежък период от живота си – и той като нея преминал през ужасни моменти. Може би именно това било едно от нещата, които ги свързвали.

Тя обаче знаела, че това е момчето на живота й, и не се отказала от него. Върнала му вярата да продължи напред и двамата дори се сгодиха през 2019 г.

Самият Елисеев живее в Ню Йорк и е финансист. През свободното си време се изявява и като диджей. Описва Лорина като тих и смирен човек, който обичал да си стои вкъщи, да й е спокойно и никой да не я притеснява. Запазеният му номер бил

да прави различни изненади,

особено когато трябвало да се видят. Срещите им били трудни, защото живеели в различни държави.

Георги Елисеев също изключително тежко приема смъртта на любимата си. Във фейсбук профила си той качи тяхна обща снимка и написа: “Почивай в мир, слънчице… Продължавай да блестиш така, както само ти можеш”.

А под публикацията му близък приятел на двамата написа: “Лорина отиде при родителите си. Те я прибраха у дома за 30-ия й рожден ден”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ