Ивайло Дражев: Подаваме сигнал до американското посолство срещу Цветан Цветанов за пране на пари

Цветан Цветанов

Сигнал в американското посолство срещу бившия втори в ГЕРБ, а сега и политически шеф на собствена партия Цветан Цветанов, ще подадат днес от партията „Свобода“ на Ивайло Дражев. Сигналът е за пране на пари и съмнителни, по думите му, финансови транзакции с дружества, включени в списъка по закона „Магнитски“ фирми.

Дражев, обясни, че посочената сделка в сигнала, касае сделката за несъществуващата вече телевизия „BiT“. Освен това, Цветанов, е получил и 30% от сумата по фиктивната сделка, уточни той.

Едно интервю на Ивайло Атанасов:

– Г-н Дражев, днес внасяте сигнал в американското посолство за пране на пари срещу Цветан Цветанов. Обяснете точно какъв е казусът.

– След наша проверка, по сигнал от вътрешни хора от телевизия “BiT“, казвам веднага какъв е резултатът. Значи, цялата сделка по придобиването на “BiT“ и продажбата от страна на хора, които уж са били собственици, които Цветан Цветанов представляваше впоследствие, представлява една съмнителна схема от финансови транзакции от свързани с дружества, които в момента са в санкционния списък по закона „Магнитски“.

В тази връзка днес, между 10:30 и 11 часа, сме упълномощили наши представители от партия „Свобода“ и внасяме официален сигнал-питане до американския посланик г-жа Херо Мустафа с 20 въпроса.

– Бихте ли казали какви са тези въпроси?

– Питаме конкретно: Наясно ли е администрацията на правителството на САЩ, че фирми на Павел Вълнев и физическото лице Цветан Цветанов, са се опитали да продадат телевизията “BiT“ на дружество, близко до Делян Пеевски?

– До Делян Пеевски?

– Да, но в случая Делян Пеевски няма никаква вина, че някой е решил да му вземе парите. Но да продължа с въпросите…

– Да, продължете.

– По-интересното е, че парите, които – и това е вторият ни въпрос – известно ли е на правителството на САЩ, че голяма част от сумите по т.нар. покупко-продажба на дружеството собственик на “BiT“, са се върнали обратно в България? И дали е верен фактът, че голяма част от сумата, повече от 30% от продажната цена, е получена от Цветан Цветанов?

– Получена от него в качеството му на какъв?

– В качеството на посредник по т.нар. сделка. Която сделка обаче се явява фиктивна, тъй като телевизията автоматично е изключена като излъчване.

Представлява ли това схема за пране на пари по търговското законодателство на САЩ и дали участниците в тази схема подлежат на санкции, като свързани лица по смисъла на закона „Магнитски“ от страна на министерство на финансите на САЩ.

И още един въпрос: Известно ли е на правителството на САЩ, че сумите, които са „получени“ по тази финансова схема, се използват за ангажирането на наблюдатели и застъпници и създаването на генно-модифицирани политически субекти на територията на ЕС, които в момента са участници и в предизборна кампания?

Подлежи ли, по аналог, на санкции, политическата формация, която Павел Вълнев и Цветан Цветанов, са регистрирали в СГС и в ЦИК, ако отговорите на горните въпроси, от страна на правителството на САЩ, са положителни.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ