Проф. Тодор Кантарджиев: Кацаров няма някакви познания в областта на общественото здраве

Проф. Д-р Тодор Кантарджиев

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, когото служебният здравен министър Стойчо Кацаров пенсионира на инат от шефския пост на Националния център по заразни и паразитни болести, разкри подмолните замисли на чиновника на Румен Радев за НЦЗПБ и Здравната каса.

„Казах на моите колеги вече да махнат тези неща. Ще отегчим хората. Благодарение на тези неща видях колко много колеги и хора ме уважават“, коментира проф. Кантарджиев пред Ива Николова по повод разлепените бележки по сградата на НЦЗПБ в негова подкрепа.

„Всяко ново ръководство на здравното министерство идва с новаторски идеи да обединява центрове. Този център работи от 140 години, но под различни имена“, добави той.

„Стойчо Кацаров сигурно много се е готвил, но не виждам да има някакви познания в областта на профилактиката и общественото здраве. Аз не искам да го коментирам. Ще ги научи нещата“, сподели професорът.

„Има интересни идеи на кръгове около министъра, които са дълбоко убедени, че Здравната каса трябва бъде приватизирана. Сърбят ги ръцете. Така ще стане, че държавата ще ги прибира тези пари от хората, които плащат данъци и осигуровки“, коментира Тодор Кантарджиев.

„Стойчо Кацаров беше заместник-министър, когато се появи идеята болниците да бъдат търговски дружества, да бъдат равнопоставени с държавните, но не стана така. НЦЗПБ, въпреки че е извършил над 100 000 теста с ПСР, не е взимал пари за тях“, отсече пенсионираният директор на Центъра.

„Ние работихме безплатно в този национален щаб. Мисля, че понаправихме нещо“, добави той.

„Ако през пролетта на 2020 г. бяхме допуснали епидемия, като тази през есента и преди месец и половина – с по 5000-6000 болни на ден, нямаше да издържи здравната система. Тогава нямаше маски, нямаше дезинфектанти, да не говорим за кислород в болниците. Повечето болници системата за даване на кислород си я правеха след коронавирусната епидемия“, уточни професорът.

„Премиерът тогава каза нещо много хубаво, че не може да ги задължаваме на сила да работят. Той каза, че те ще изпълнят дълга си и така и стана, въпреки че в началото имаше информация за откази да се откриват отделения, да работят лекарите в тези отделения“, припомни си Тодор Кантарджиев.

„Ако не бяхме започнали имунизацията през януари месец на медицинския персонал, нямаше да се справи с кризата рпез април и май месец. Нямаше да има лекари. И това ли е грешка – да ваксинираме първо лекарите“, попита той.

„Защо говорят за нашите грешки, а в момента не правят нищо. Ако не се правят по 50-60 хиляди имунизации на ден, закъсваме. С този темп ще се справим с имунизацията догодина през април или май месец. Не плаша никога, но с този темп е възможно да има нова вълна“, прогнозира пенсионираният директор на НЦЗПБ.

Той припомни случай от преди години, когато е имало ваксини за морбили, но не са използвани и така 24 000 деца са се разболели, а 24 са починали. По думите му сега се повтаря този сценарий от същите тези хора и не се прави нищо, за да се стимулират хората да се ваксинират.

„Защо да се ваксинират хората. Той си казва: „Сега един с мустаци ми казва да се ваксинирам, ама виж той колко грешки е правил“. Не е ли така“, попита Кантарджиев.

„Същите, които разправяха, че няма коронавирус, че било някакво грипче, което минава за 2-3 дни, същите говореха и против ваксините, че не били изпитани. Как не са изпитани? Те 1 млрд. хора се ваксинираха“, каза още професорът.

Пенсионираният директор на НЦЗПБ коментира и високата смъртност на възрастни хора в страната. Той сподели вижданията си, че е изтървана грижата за възрастните: „Липсва профилактика на хроничните болести, липсват социални програми за здравословна старост“, изтъкна Тодор Кантарджиев.

„Как да не сме правили анализи? Всеки вторник излизахме с карти на България, правихме анализ. Те казват: „Това са цифри“. Ами правете го с букви тогава“, възмути се той на въпрос за обвиненията, че щабът не е правил задълбочени анализи.

„Имам трудов договор, който е прекратен. Подписах го“, разкри професорът.

„Благодаря на всички, които от понеделник изразиха своето отношение към мен, включително предлагайки ми и кариера в политиката. Не мисля, че ще съм полезен в политиката“, коментира той.

„Вчера се пошегувах, че сега ще имам време за съдебни дела. И по сайтовете се намират такива. Някои много бързо трият коментари и постове. Мисля, че ще изкарам повече пари дори от тези, които изкарах в щаба“, каза с усмивка Тодор Кантарджиев.

„Едно време един пише книги и всички я четат. Сега всички пишат книги и никой не ги чете“, заяви професорът на въпрос след като толкова много обича художествена литература, дали няма да започне да пише книги.

За най-добри книги той посочи „Швейк“, „Параграф 22“, „Триумфалната арка“, „Тримата другари“, „Черният обелиск“.

„Сега като се започнаха едни анализи и ваксините от 30 000 на ден паднаха на 15-20 хиляди“, каза още професорът и завърши, че здравният министър Стойчо Кацаров наистина е казал пред негови колеги по повод пенсионирането му, че няма незаменими хора.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ