Адмирал Емил Ефтимов: Имам извънредна новина за пилота на падналия МиГ-29

Адмирал Емил Ефтимов

Сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза.

Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който представи пред журналисти всички стъпки, които Флотът е предприел при издирването на изчезналия край Шабла пилот.

„Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента“, посочи той.

Продължават издирвателните дейности без прекъсване, каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

„В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза „Граф Игнатиево“, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ