Юлия Берберян се скарва с родителите си, за да се омъжи за Георги Малеев

Георги Малеев

Семейството бяга от България, отвратено от соцрежима, но тя се връща заради него

Тенисистката дърпала конците, а той бил мъжът в сянка

Бащата на най-успешните ни тенисистки Мануела, Катерина и Магдалена почина на 5 юни. Това съобщи най-голямата – Мануела, във фейсбук.

“Сбогом, най-миличък татко. Толкова много ще ни липсваш! Толкова много те обичам!”

“Почина бащата на моите деца – човекът, заради когото се скарах с майка ми и баща ми – сбогува се с него съпругата му Юлия Берберян. – Те ми простиха, а аз споделих с него 58 години. Никога не срещнах втори такъв човек. Почивай в мир!”

Георги Малеев е един от най-великите баскетболисти в България.

Легенда на ЦСКА,

който дълги години е и национален състезател, участвайки в някои от звездните ни отбори.

Именно тогава се запознава и с тенисшампионката ни Берберян.

След успешната си спортна кариера Георги Малеев става един от най-уважаваните преподаватели в Техническия университет в София, където преподава по специалността “Силова електроника”.

Всъщност Георги Малеев винаги е бил мъжът в сянка на тенисистките, а съвместната им история е повече от романтична.

Георги и Юлия се срещат на стадиона, докато той играе баскетбол в ЦСКА, а тя тренира тенис. Берберян била 16-17-годишна ученичка, а Малеев току-що е завършил. Тогава и двамата усещат, че между тях пламва искра, но са само приятели в продължение на 5-6 години, докато родителите на Юлия не решават да избягат в САЩ, отвратени от соцрежима.

Тя обаче не искала да заминава, тъй като била влюбена в Георги.

На тръгване Берберян му обещава, че ще се върне заради него в България, докато приятелите му се присмиват на разстроения младеж. Въпреки че никой не очаквал тя някога да си дойде, той вярвал на всяка нейна дума.

Ситуацията се усложнявала и поради факта, че Малеев не можел да напусне страната. Вероятно ако това бе станало, животът им е щял да бъде доста по-различен, но съдбата отрежда друго.

След година и половина Юлия наистина се прибира в родината си заради Малеев, а той е на върха на щастието. Решението й е причина да се скара с родителите си, но по-късно те разбират, че тя е избрала правилния път в живота.

Берберян споделя преди години, че не е имала време да мисли дали е права, или е сбъркала.

Първите месеци от съвместния им живот били истинско ходене по мъките, защото Берберян нямала документи, което не им позволявало да сключат брак. Драматизмът се подсилвал и от факта, че тя вече била бременна с първата им дъщеря Мануела.

В крайна сметка

измислят хитър план и успяват да се оженят,

като за свидетелство използват нейната студентска книжка.

Първоначално майката на Георги не била съгласна с решението на Юлия да отглежда децата си сама, но с времето се примирила.

Рецептата за 58-годишния им брак е силната и безрезервна любов, която изпитвали един към друг. За да създаде такова здраво семейство, Берберян не крие, че е правила компромиси. За всички обаче е ясно, че тя е човекът, който дърпа конците, а той почти не се месел във възпитанието на дъщерите им.

Тя била безкомпромисна не само на корта, но и вкъщи и това й печелело врагове.

“Отвън изглежда, че вкъщи атмосферата е матриархална – споделя приживе Малеев. – Но извън корта, в дома си, Юлия е малко по-различна. Основните ни дилеми бяха около децата и тениса. Затова и решаващият глас в повечето случаи беше нейният. Тенисът беше част от живота и на четирите. Бърках се само когато смятах, че тя греши. Най-честите ни спорове бяха, защото на моменти

жена ми беше жестока към децата ни

Учеше ги на дисциплина, а за мен е ясно, че няма как това да се случи без по-сурово отношение.”

Берберян невинаги приемала съветите му, но се съобразявала с неговите молби.

Тенисистката е известна с чепатия си характер и затова неведнъж през годините много хора са казвали: “Горкият съпруг на Берберян”.

Георги Малеев обаче винаги отговарял: “Въпреки съжаленията на другите пак бих се оженил за нея. Тя никога не ми държеше сметка, че ще закъснея, че ще отсъствам или че ще отида някъде с приятели. Между нас никога не е имало ревност”.

Вероятно това е начинът двамата да запазят брака си в продължение на 58 г.

Защо обаче бащата на тенислегендите винаги е бил мъжът в сянка на семейството?

Отговора на този въпрос дава Юлия преди много години, като обяснява, че той си е вършил своята работа и тя не приема формулировката, че съпругът помага на съпругата си. Всеки си имал собствени задължения.

Единственият проблем бил, че покрай постоянната заетост на Берберян в тениса

не оставало много време за мъжа й.

Това на моменти го натъжавало, но благодарение на нея дъщерите му достигат до невиждани висоти в спорта.

Въпреки това Георги Малеев бил неразделна част от семейството, а загубата е тежка за четирите му жени.

“Искам да изкажа огромна благодарност за всяко едно съобщение и всяка една дума, която ни изпратихте в последните два дни – написа Мануела Малеева във фейсбук. – За всяко едно обаждане. Не можете да си представите каква утеха е това в момента. Наистина. Татко беше един от най-прекрасните хора, които съм срещала в моя живот. Не защото беше моят татко. Просто такъв си беше. Благ, мил, всеотдаен, умен, мъдър, но и той с неговия силен характер. С една думичка и един поглед можеше да каже толкова много. Да успокои.

Сигурно не му е било винаги лесно с четири жени като нас, но реално той беше нашият стълб и опора. Щастлива съм, че ме избра да бъда една от неговите дъщери. Ще го изпратим към това място, където се надявам да е по-добре и откъдето ще продължи да ни напътства.”



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ