Записани: Секретарят на Румен Радев прибира дебел плик от компрометиран митнически шеф

7 Dni Bulgaria12.06.2021
56

Пламен Узунов, секретарят по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България Румен Радев, е заснет на тайна среща как взима плик от Петко Петков – бивш шеф на Районната митническа дирекция (РМД) в София по време на управлението на Иван Костов. Видеа от предаването на плика бяха публикувани от сайта „Афера“. Събитията съвпадат със смените в Агенция „Митници“, а самата среща се разиграва в ресторант, в който президентът преди време празнува рождения си ден.

Кои са двамата участници в срещата?

Петко Петков

Бивш шеф на Районната митническа дирекция (РМД) в София по време на управлението на Иван Костов. Под ръководството на Районната митническа дирекция (РМД) – София са ключовите управления – Кулата, Калотина, Горубляне, Суходол, Илиянци, аерогарата и Кремиковци. През 2001 г. в. „Капитал“ твърди за него, че е създал „стройна система от полулегални контрабандни канали на редица стоки – като се започне от ядки и кафе и се стигне до вноса на бяла техника“. Името на Петков се споменавало като обяснение на много далавери в софийския регион. А под шапката на Районната митническа дирекция (РМД) в София са възлови управления – Кулата, Калотина, Горубляне, Суходол, Илиянци, аерогарата и най-важното – Кремиковци, наричано с усмивка още „Първа частна митница” ЕООД. Легенди се разказват за покровителството над вносителите от Китай и от арабския свят, за вноса на битова техника през митница Суходол, където денкове, СD-плеъри и телевизори се обявяват като електрически косачки, за да се плащат ниски мита.

В средите на Агенция Митници навързват името на Петко Петков и с това на Косьо Самоковеца. Един от най-големите скандали с него избухна през 2000 г., когато на пресконференция журналистът Васил Петев пита Петко Петков за десетките му пътувания само за няколко месеца с над 15 автомобила до съседна Гърция. Митническият шеф избягва въпроса, а само след час журналистът е уволнен от Нова телевизия. По-късно става ясно, че лично Петков се е обадил на тогавашния собственик на медията с молба журналистът да бъде уволнен. Скандалът обаче избухва и става ясно, че Петков е придружавал специално привилегировани тирове, влизащи и излизащи от България.

Пламен Узунов

Секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България Румен Радев. От 1993 до 2015 година работи в МВР Пловдив. От 2015 г. насам е хоноруван преподавател „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив. Бивш министър на вътрешните работи е в служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев. Един от най-слабите вътрешни министри, които сме имали. Назначен е за секретар по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България с указ № 122 от 09 май 2017 г.

През 2020 година Пламен Узунов бе главно действащо лице в скандала, избухнал с кореспонденция между секретаря по правните въпроси на президента Румен Радев и бивш министър на МВР – Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, като прокуратурата обяви, че Узунов се разследва за търговия с влияние. След съставянето на сегашното служебно правителство обществена тайна е, че именно цялото кадруване в МВР и службите минава през Пламен Узунов.

Медията описва подробно какво се случва на видеата, за които подчертава, че не иска да монтира и редактира, затова оставя дълги.

На 19 май т. г. в 15,54 часа bTV излиза с новина, че са сменени и заместник -шефовете на Агенция Митници и са назначени за тези постове Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев със заповед на финансовия министър Асен Василев. От 16 часа до към 16,30 часа новината се разпространява из повечето медии.

Същият ден – 19 май т. г. и докато тече новината за новите зам-шефове на Агенция Митници се провежда знакова среща в столично заведение между двама души. Знакови.

Точно в 15,33 часа в заведението влиза лицето Петко Петков.

Точно в 16,30 часа в заведението, където вече го чака Петко Петков, влиза Пламен Узунов.

В 15,33 ч. Петко Петков влиза в заведението, носейки книжен плик в ръка.

Сядайки го слага на земята до себе си, отляво.

В 15,36 ч. Петко Петков иска от сервитьорката бял лист, тя откъсва от тефтера си и му дава чист бял лист.

В 15,37 ч. Петко Петков вади два телефона и ги ползва, гледа в телефона си, записва нещо на листа.

15,39 слага изписания от него лист вляво на масата точно над книжния плик, който е в краката му.

Говори по телефона и чака Пламен Узунов.

16,30 ч. в заведението влиза секретарят по антикорупция и правни въпроси Пламен Узунов.

16,31ч. 59 сек. след като Пламен Узунов поръчва, първото, което се случва в срещата им е, че Петко Петков посочва и попипва книжния плик, който е до краката му на земята, а Пламен Узунов утвърдително кима.

16,32 ч. 32 сек. Пламен Узунов става от масата и заедно със своя телефон, взима от Петко Петков двата му телефона и занася трите телефона на около пет метра от масата, слагайки ги върху шкаф в заведението.

16,36 ч. Петко взима изписаното от него бяло листче, което бе поставил отляво, и го плъзга към Пламен Узунов. Пламен Узунов чете, пита нещо Петко Петков, разговарят.

16,38 ч. Пламен Узунов прибира листчето в портфейла си.

16,47 ч. телефона на Пламен Узунов звъни, той става от масата, отива до шкафа и там говори и чете в телефона си. След което се връща на масата и разговора продължава.

16,53 ч. Пламен Узунов отново става от масата и отива до телефона си, който е върху отдалечения шкаф от масата, който звъни и говори. Пак го оставя на шкафа и се връща на масата при Петко Петков.

17,01 ч. Петко Петков с химикалка започва да пише нещо на нов лист. Докато Петко Петков пише, Пламен Узунов отива до шкафа и взима телефона си, този път за първи път от началото на срещата, връщайки се с него на масата. Сядайки до масата, набира номер, а Петко Петков му подава изписания от него лист. Пламен Узунов поема листа и започва да говори пред Петко Петков по телефона, гледайки и държейки в ръката си листа подаден му от Петко Петков.

Пламен Узунов говори дълго по телефона с някого пред Петко Петков, като очевидно Петко трябва да чуе разговора след подаването на листа към Пламен Узунов.

После двамата продължават разговора си.

В 17,08 ч. Пламен Узунов сгъва второто листче на три части, дадено му от Петко Петков и го слага в джоба на сакото си.

Става и се ръкува с Петко Петков.

17,08 ч. 53 сек. След ръкуването с Петко Петков, вместо да се обърне и да тръгне, Пламен Узунов поглежда към ъгъла на масата в който долу на земята е книжния плик до крака на Петко Петков и прави подканящ жест.

17,08 ч. 59 сек. Петко Петков се навежда, взима за дръжките плика и го подава на Пламен Узунов. Пламен Узунов поема книжния плик отдолу, не за дръжките, пликът му натежава очевидно и ръката на Пламен Узунов се залюлява. Нетърпеливо Пламен Узунов поглежда какво точно има в плика, усмихва се и тръгва към изхода на заведението.

Точно като при „оперативна среща“ Петко Петков не тръгва заедно с Пламен Узунов, а остава сам на масата.

В 17,09 ч. става от масата, отива до близкия шкаф, където Пламен Узунов е оставил двата му телефона в началото на срещата, и си взима телефоните. Връща се до масата, сяда, допушва цигарата си, вика сервитьорката.

В 17,09 ч. 53 сек. Петко Петков си измива ръцете с дезифектант поставен на масата. Много усърдно си измива ръцете.

17,12 ч. Петко Петков плаща сметката и изчаква рестото.

17,14 ч. Петко Петков напуска заведението без хартиен плик, с който е дошъл и си тръгва с празни ръце.  

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ