Димитър Бербатов с яростно писмо до Румен Радев, заговори за „оставката“

Димитър Бербатов

Екипът на Димитър Бербатов за кандидатурата му за президент на БФС изпрати открито писмо до президента на Република България Румен Радев, до министъра на правосъдието в служебното правителство Янаки Стоилов и до изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева с копие до правоприлагащите органи и всички други компетентни власти.

Причина е оттеглената оставка от Борислав Михайлов и последвалите процедури.

Описват се действия, свързани с провеждането на Конгрес на БФС и избор на нов президент и Изпълнителен комитет, като според писмото провеждането на Конглеса „се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома“.

„Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС“, пишат още от екипа на Бербатов.

Ето пълния текст на писмото:

В хода на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) – сдружение, в чиито уставни цели е записано, че извършва дейност в обществена полза, установяваме, че настоящото ръководство като че ли не желае да се съобразява с тези цели. Точно обратното – въпреки очевидната пълна загуба на обществено доверие и преобладаващите настроения във футболните, и не само, среди за незабавна смяна на това ръководство и провежданите от него порочни политики при управлението на българския футбол, провеждането на избор на нов президент и колективен орган на управление – изпълнителен комитет на БФС, обявено още през 2019 г., се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома.

По-долу накратко ще опишем някои силно смущаващи и необичайни факти в подкрепа на нашето притеснение, че развитието на българския футбол, спазването на закона и устава и най-общо съобразяването с обществения интерес съвсем не са приоритет на г-н Борислав Михайлов и компания, а техните действия изглежда са мотивирани единствено от желанието да се задържат възможно най-дълго в управлението на БФС.

На първо място, след оттеглената оставка на президента на БФС и обоснования и правилен според нас отказ на Търговския регистър да впише г-н Михайлов като президент, преди върховният орган на БФС – Конгресът да е разгледал оставката му в съответствие с процедурата, предвидена в устава на сдружението, Софийски градски съд експресно и с извънредно спорни мотиви отмени отказа на Търговския регистър. Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС.

На второ място, считаме, че противно на задълженията си съгласно Устава да организира и проведе прозрачни и свободни избори за президент и Изпълком, сегашното ръководство на БФС извършва недопустими действия по „сплашване“ на футболните клубове и принуждаването им да изразят уж „свободна“ воля за отлагане на Конгреса, насрочен по-късно този месец. Известни са опитите да се организира подписка в този смисъл и да се предотврати осъществяване на закрепеното в Устава право на клубовете да поискат свикване на Конгрес.

На следващо място, настоящото ръководство на БФС прави всичко възможно да възпрепятства предизборната кампания на моя екип. По-конкретно, абсолютно незаконно и в пълно противоречие с разпоредбите на Устава и колегиалната етика и морал не се допуска г-н Петър Величков до заседания на Изпълкома, чиито член е той. От БФС не ни беше предоставена информация, поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация – списък на настоящите редовни членове на БФС, което явно се прави с цел да се затрудни организирането на Конгрес по дневен ред и време, което искат мнозинството от членуващите футболни клубове.
В заключение, твърдо сме решени да потърсим защита на своите интереси и на обществения интерес по надлежния ред относно горепосочените и всички други установени от нас нередности при провеждане на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз.

Апелираме към всяка една от институциите да предприеме, в рамките на вменените й правомощия, всички законосъобразни действия, за да защити правовия ред, обществения интерес, справедливостта и не на последно място да даде надежда и възможност за така чаканото възходящо развитие на спорта у нас!

С УВАЖЕНИЕ,
ЕКИПЪТ НА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ ЗА КАНДИТАТУРАТАТА МУ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ