ВИДЕО: Вижте Слави как се гърчи като червей, когато го застъпят за Пеевски и Доган

7 Dni Bulgaria18.06.2021
Ахмед Доган, Слави Трифонов

На срещата със Слави с пловдивските студенти бъдещ евроюрист го попита: Защо мълчите, когато от вас се очакват отговори. След което накара политическия лидер СТанислав ТРифонов да се гърчи като червей, стане ли дума за Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Студент:  Казвам се Валентин Котов, на 21 години съм.

Слави Трифонов: Валентин, кой ?

Котов: Втори курс студент, специалност европейско право в Маастрихтския университет, град Маастрихт, Нидерландия.  И аз имам един въпрос към Вас, който не е свързан с тема „Образование“ и леко неполикоректен.

Слави Трифонов: Ах ти какъв си гявол от Маастрихт. Какъв е въпросът?

Котов: Първо чест ви прави, че сте откликнали на поканата на пловдивските студенти, да дойдете и да се изправите лице в лице с тях. И аз имам лично задоволство от факта, че си спазихте обещанието, че няма да се коалирате с партиите на статуквото. Нещо, което години наред много хора обещаваха, но почти никой не спази, но за съжаление имам известни резерви към Вас и те са свързани с това, че….

Трифонов: Кой има резерви?

Котов: Аз, че вашата партия е обгърната в една така да се каже неизвестност и мистериозност. Говоря директно, тъй като на много от въпросите, които ви задават-хората от вашата партия, които ходят по медиите отговарят с: Ще видим. Ще предложи ли Слави Трифонов правителство: Ще видим. Ще бъде ли депутат Слави Трифонов, когато му дойде времето? И се създава впечатление за  едно много…

Трифонов: Не си прав, ето няма да съм депутат.

Котов: Слушайте за секунда. Създава се впечатление за едно много умело политическо избягване на въпроса, а вие наскоро написахте един статус във фейсбук, в който говорите за отговорността и как тя може да бъде носена. Разбрахме, че вие отговорност от Народното събрание няма да носите, но загатвате, че можете да носите отговорност от една друга институция. И в този момент аз искам да Ви помоля да бъдете категоричен, точен и ясен: Коя е тази институция, да я назовете.

Трифонов: Има различни институции освен институцията Народно събрание.

Котов: Факт, но Вие казахте…една институция.

Трифонов: Има институция: Изпълнителна власт, тя се нарича институция на министър-председател. Има и институция на президента и тя се нарича: президентска институция, така че освен Народното събрание има още две, има между другото и институция, която се нарича: Висш синод. Що, аз съм възрастен: Мога да си пусна брада и да се кандидатирам.

Котов: Аз питам за тази, която Вие визирахте конкретно в случая.

Трифонов: Чакай, не отговаряй вместо мен, пак ще кажат: пак тъне в неизвестност. Виж какво, Маастрихт, как каза, че се казваш?

Котов: Валентин Котов.

Трифонов: Аз мисля, че когато ти се запознаеш с едно момиче, нали си на 21 години? Едва ли като седнеш срещу нея и веднага започваш да ѝ обясняваш всичко за себе си. Аз съм такъв и такъв, живея така и така. Миналото ми е такова и такова. Представлявам това и това, при определени положения ще направя така и така. Нали все пак има някои неща, които не трябва да са ясни от самото начало. Ти  защо искаш да ги знаеш?

Котов: Ами защото смятам, че когато дадени хора са кандидати за доверие и власт от народа или вече са властимащи. Би следвало, когато им се задават въпроси да се стараят да са максимално точни и ясни. Без увъртане.

Трифонов: Е, много добре, така е. Първото, което видях и разбрах е, че отговорността, която мога да нося, не е задължително да бъде в парламента. Т.е. аз да  бъда в парламента. В Парламента трябват хора, които имат необходимите качества, образование и квалификация. И смятам, че на база опита, който имам в намирането на хора, щото по света няма такова нещо като мениджър на… Приема се, че ако си добър мениджър можеш да правиш и вафли, и автомобили, и телевизионно предаване. Включително, ако трябва да избираш хора, понеже някой каза предишния кастинг. Ние сме правили достатъчно, никога не е достатъчно. Имам впечатление от това как изглеждат хората и техните качества. На тази база мисля, че имаме добра селекция, ако  мога така да се изразя. Моето място не е задължително да бъде в парламента. Не си представих как се кандидатирах и след това излизам и казвам: Сега, нали аз ще оставя некви думи, ще използвам и няма да участвам в парламента. Реших, че най- доброто е де бъдеш откровен и почтен. Затова и се отказах от това. Какво значение има това ще стане ясно на изборите, въпреки, че според мен аз си нося отговорността, независимо дали съм депутат или не. Т.е това моето  е вътрешно мое убеждение. Дали хората ще го разберат или не -ще стане ясно. Дали ще го приемат или не пак ще стане ясно.

По повод на другото-това е възможност, която аз смятам, че мога да използвам. Това, че мога да я използвам, не означава, че мога да бъда брутално откровен сега.  И това е не защото не мога да бъда откровен, а защото има още неща, които очаквам да се случат. И в зависимост от това как се случат и какво стане-аз ще реша. Само преди един месец не знаех, че американците ще направят тоя ход със закона „Магнитски“, а виж как се промениха нещата.  Така че има неща, които би следвало и би трябвало да се случат, за да взема твърдо решение. Когато станат аз ще взема твърдо решение и ти ще разбереш.  Това не означава, че бягам от отговорност, разбери ме правилно. Напротив – отговорността е нещо, което ако не си готов да я носиш е отвратителна. А ако си готов да я носиш, трябва да знаеш, че ще платиш много висока цена.  Аз съм от втория тип, знам, че ще платя висока цена и не се страхувам от това  и затова не се страхувам да казвам истината, каквато ти я казвам и в момента. Когато съм готов, тогава ще бъда достатъчно откровен, а и едно нещо съм научил от Царя, понеже ти си много млад. Той каза: Научете се да бъдете господари на мълчанието, а не господари на говоренето. Аз се опитвам да бъда господар на мълчанието иначе приказки знам как да използвам. Разбра ли ме, приятелю ?

Котов: Да

Трифонов: Питай ме пак, ако имаш друг въпрос

Котов: Да, понеже споменахте и Магнитски, кратък въпрос: Вашата партия много говори за бившия министър-председател и за корумпираното му управление, но някак си лично за мен има две личности, които  стоят по-встрани и това са Делян Пеевски и Ахмед Доган. Какво мислите за тях и смятате ли, че една бъдеща комисия по ревизия трябва много сериозно да засегне: как те станаха толкова богати и толкова влиятелни в толкова кратък период?

Трифонов: Ми, мисля, че тук основното е законът. Законът  е този, който посредством  своите изразни средства  и своите служители и своите хора, които работят за закона, трябва да направи всичко необходимо, за да доказва  и показва всичко, което се е случило незаконно в държавата. Мисля, че това е най-важното, иначе няма да сме законова страна. Така мисля.

Котов: Благодаря!  

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ