Рашков отвори нова война, полицията незаконно привиква магистрати и прокурори с имунитет

Бойко Рашков 1

Нова война в държавата отвори вътрешният министър на Румен Радев-Бойко Рашков.

МВР шефът, който вече от месец действа като камикадзе в чистката в услуга на президента, вече нарушава грубо и конституцията. Супер скандалът е с днешна дата и адрес Главна дирекция

„Национална полиция“, научи ПИК. Служители оттам са си позволили да звънят на висши магистрати и да ги привикват в ГДНП без обяснения и официални документи.

Това е пряка намеса на изпълнителната власт, подчинена на политици, в независимата съдебна власт и според върховния закон в България, а и всяка демоктатична държава, е абсолютно незаконно. Магистрати се оплакаха пред ПИК, че още от рано сутринта с тях се свързват полицаи и ги привикват в грубо нарушение на всякакви правови норми.

Повече от ясно е, че никой служител на МВР не би си позволил подобни подсъдни действия, ако не му е пряко наредено от най-горе-от МВР шефа Бойко Рашков. Той вече демонстрира, че няма проблеми с погазването на закона, като смени всички шефове на служби и МВР структури, а босът му Радев тутакси подпечатваше действия му с укази, върху които контролът е почти нулев и могат да бъдат оспорвани само от Конституционния съд.

Новата война, стартирана от МВР на Рашков срещу съдебната власт, обаче е безпрецедентна за държава от ЕС и НАТО и вече не просто поставя под въпрос устоите на демокрацията, а направо вкарва страна в режим на тоталитаризъм.

Още повече, че не става дума за единично действие срещу един или друг магистрат. Привиквани са масово висши прокурори и следователи на високо ниво, които имат съдебен имунитет и той може да бъде свален само от Висшия съдебен съвет. Полицаи и други органи нямат право да ги викат нито на разпити, нито по какъвто и да било друг повод.

Затова магистратите са в шок, че някой изобщо може да си позволи подобни действия, каквито никога не е имало у нас. Дори по времето на полицейщината на Цветан Цветанов никой не си е позволявал да нагази с ботуш в полето на независимата съдебна система. Дори и да има разследване срещу висш магистрат, то може да се ръководи по конституция само от прокурор.

Войната между МВР на Рашков и съдебната власт се разгаря само два дни, след като той даде заявка за нея в поредното си удобно интервю и обяви, че щял да се заеме с държавното обвинение. Нищо, че няма право на това.

Действията срещу магистратите показват, че служебната власт на Румен Радев не се съобразява дори с най-висшия закон на Република България и мракобесието окончателно превзема държавата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ