Ето каква втора пенсия ще вземаме!

Пари

Частните пенсионни фондове ще са задължени да изплащат гарантиран размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост, пише Dnes.bg.

Той ще зависи от натрупаните средства от осигурителни вноски в индивидуалните партиди на всеки. Това предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Той обаче не може да бъде по-малък от 20 процента от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст към датата на определяне на размера на пожизнената пенсия, обясни социалният министър Бисер Петков.

При сегашния размер на минималната пенсия това е малко повече от 40 лева.

Ако размерът на средствата по индивидуалната партида към момента на пенсиониране е по-малък от три минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, при сегашния размер малко над 600 лева, тогава лицето има право да получи съответно тази сума еднократно или разсрочено, но в рамките на една година.

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното изплащане на допълнителните пенсии.

Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионна възраст.

По желание на осигуреното лице и ако има достатъчни натрупвания по партидата, които позволяват да се изчисли и изплаща пенсия не по-малка от минималната, пенсията ще може да се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст.

Първите българи, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете, предаде БТА.

Повечето от натрупаните средства по партидите през 2021 година ще са недостатъчни за пожизнена пенсия, сочат сметките на експертите. Това е при осигуряване на средни доходи. През 2024 година вече ще има право на повече гарантирани пожизнени пенсии.

Бисер Петков даде пример за жена, която се е осигурявала от 2002 до 2021 година и ще придобие право на втора пенсия през 2021 година. Брутният размер от осигурителни вноски при осигуряване на среден осигурителен доход трябва да 6632 лева, което е гарантираната сума.

Ако в партидата има по-малка сума – около 6000, пенсионното дружество със средства от резерва за гарантирания размер допълва тази сума, като на база на нея се изчислява гарантиран месечен размер на пожизнената пенсия, като в случая това е малко над 36 лева.

Ако се приеме, че по тази партида натрупванията към 2021 са 7874 лева, върху тази сума изчисленият размер на първата пожизнена пенсия е 43,72 лева. В случая месечният размер ще е по-малък от 20 процента от минималната пенсия при прогнозните й размери за 2021 година и тази жена трябва да премине към вариант разсрочено плащане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ