До всички пенсионери: Имаме вести за Вас

Пари

Частните пенсионни дружества все още не могат да дадат напълно коректна сметка каква втора пенсия биха плащали на жените между 60 и 64 години, защото липсват всички наредби, които регламентират плащането.

Това коментираха от пенсионните фондове пред “24 часа”. До момента Комисията за финансов надзор е приела само наредбите за техническия лихвен процент и за гарантиране на брутния размер на вноските. В тях са заложени и формулите за изчисляване на вторите пенсии. Все още обаче КФН не е одобрила напълно правилата за платежоспособност на фондовете, за активите им, за таксата върху фондовете за плащане и правилата за тези отделни фондове.

Без тези правила, въпреки че има формули,

сметките биха

били некоректни,

коментираха от пенсионните фондове.

Крайният срок за приемането на всички наредби е 30 юни. Тогава обаче изтича и срокът, в който 200 хил. жени на възраст между 60 и 64 години трябва да вземат решение дали да получават втора пенсия, или да прехвърлят партидите си в Националния осигурителен институт и да вземат само една. Сроковете бяха променени, след като стана ясно, че много от първите жени с втора пенсия биха вземали по-малко пари, ако получават две пенсии, отколкото само една. (Виж всички срокове в таблицата.)

НОИ вече пусна на страницата си електронен калкулатор, с който хората да могат да пресметнат каква пенсия биха получавали само от НОИ и с колко ще им бъде намалена, ако вземат и от частен фонд. Без коректна сметка с размера на пенсията от фонда обаче сравнението не е истинско, обясниха от частните пенсионни дружества.

Около

10 000 души са

се прехвърлили

от частните

фондове

към НОИ

за първите три месеца на 2021 г., показват данни от КФН. Подадените заявления за прехвърляне са над 79 хил., докато хората, които са преминали от един фонд в друг, са 68 хил.

Близо 56 хил. души пък бяха прехвърлили парите си за втора пенсия към НОИ към края на февруари, откакто съществува такава възможност от 2015 г. насам.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ