Нещо уникално и незабравимо ще се случи в небето през този уикенд!

Небе падащи звезди

Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са от метеорния поток Персеиди.

Когато Земята премине през останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл, започва звездопадът на Персеидите. Може да ги забележите и тази вечер, но пикът им ще бъде в нощта на неделя срещу понеделник.

„Обикновено са песъчинки – от няколко микрона до няколко сантиметра най-много. Те затова и изгарят, защото са много малки. Засилват се в атмосферата, изгарят, и различните цветове са различните химични елементи, които реагират с атмосферата. Обикновено се движат с между 60 и 110 километра в секунда”, обясни Ганчо Ганчев, докторант в катедра „Астрономия” в Софийския университет, цитиран от bTV.

Метеорите се наблюдават с невъоръжено око, далеч от светлините на населените места. Най-добре легнете на земята с любимия човек и гледайте право нагоре към зенита. Вземете фотоапарат със статив и снимайте с експозиция от 10 до 20 секунди, съветва Ганчо Ганчев, който е специалист и по астрофотография.

„Снимаме с възможно най-широкия обектив, който можем да вземем, и с най-отворена бленда, ръчно настройваме фокуса”, подчерта той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ