Вижте кои са най-мистичните места в родината! Трябва да ги посетите!

Stone Forest

България е страна, която е изключително богата на природни и исторически забележителности. Голяма част от тях са намерили място сред културните емблеми на страната ни, но тяхната история остава забулена в тайна. Вижте 10 мистични места в България, които трябва да посетите.

Побити камъни: „Българският Стоунхендж“ също е едно от най-особените в енергийно отношение места в цяла България, за което хора с екстрасензорни способности казват, че може дори да лекува. Неговите тайни обаче все още не са докрай разгадани от науката, тъй като има редица въпросителни, на които трябва да бъде даден отговор.

Кръстова гора: Намира се в Средните Родопи на 210 км от София. Още със самото влизане в свещения комплекс от параклиси се усеща силна и необяснима енергия. Ако до този момент сте се чувствали напрегнати, изведнъж ви обзема смирение и спокойствие. В началото се извисява църквата „Покров на Пресвета Богородица“, издигната през 1995 г. Вляво от нея се намира алея, водеща до големия метален кръст, подарен от цар Борис III през 1936 г. на светата обител. Следват няколкото параклиса, накацали от двете страни на алеята. Всички те са посветени на 12-те апостоли. Встрани от главната църква има свещено аязмо, за което се смята, че е лековито. Причината всяка година тук да има огромен поток от туристи е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите и чудесата, свързани с това място.

Белинташ: Намира се в източната част на Родопите. Това е местност в която се преплитат тайнствени природни енергии и явления. На това място магнетичните сили побъркват стрелките на компасите. През зимата, когато всичко е покрито с дебела бяла покривка, само тук снегът се топи мигновено, сякаш земята под него пари.

Татул: Това е тракийското светилище на Орфей край село Татул и също пази мистични енергии от миналото. Светилището е впечатляващ мегалитен паметник и представлява изсечена в скалата пресечена пирамида. Вътре са открити много останки, включително част от златна маска, два саркофага, 3- метров кладенец и легло за главния олтар. Това е най-старото откривано до момента светилище на Орфей.

Перперикон: Това светилище е разположено в Източните Родопи и се извисява на скален връх на 470 м височина. Запътвайки се към скалния град, стъпало по стъпало, посетителите навлизат в един мистичен свят, докосвайки се до древни цивилизации, оставили следите си по хълмистите склонове. Енергията на това място е трудно да се опише с думи. Перперикон е символ на духовност, култура, антична история и много мистики.

Дяволският мост: Колкото красота, толкова и легенди витаят около живописния Дяволски мост на река Арда. И макар че няма как да знаем дали изобщо някоя от тях има нещо общо с реалността и истината, тези легенди винаги ще бъдат част от чара и мистерията около Дяволския мост. Една от легендите разказва, че турци преследвали българска девойка, защото един от тях бил влюбен в нея и искал да я направи част от своя харем. Момичето се качило на моста с намерението да скочи в реката, но когато турците наближили моста, спрели уплашени, защото видели Дявола във водите на Арда.

Седемте рилски езера: През първата половина на август тук се събират дъновистите. Около Седемте езера започва да се пълни с народ още в началото на месеца, а на 19 август, когато изпълняват свещения танц паневритмия, навсякъде е побеляло от хора, извършващи специфични ритуали. Това свидетелства за особено силната енергия на това място.

 Thinkstockphotos


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ