Ортак на сръбски четници, рамо до рамо с Копейкин на вота през юли

Живко Иванов

На 16 юни, в БТА на нарочна пресконференция свикана от лидера на Партия „Възраждане“ – Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, три граждански сдружения, претендиращи да са патриотични, заявиха своята официална подкрепа за него и партията му, във връзка с предстоящия извънреден парламентарен вот на 11 юли.

Дотук нищо необичайно. Не така стои обаче въпросът, когато въпросните три организации бъдат огледани по-отблизо. Една от тях е пловдивското сдружение „Православна зора“, на известния с предимно криминалните си прояви в града под тепетата, бивш кадър на вече несъществуващата силова групировка „ВИС-2“ – Живко Иванов.

Малко известен факт е, че същият се прибира в България едва миналата година от Барселона, където прекарва близо 3 години по следствени арести и затвори, заради уличаването му като участник в контролирана от мароканци престъпна група за трафик на наркотици от Северна Африка за Европа.

За наркоаферите на новия авер на Костадин Костадинов се разбира случайно, по време на дело за брутален въоръжен грабеж, което се гледа в Пазарджик, през 2019 г. Процесът е срещу четирима местни главорези, на които Живко Иванов се опитва да помогне да избягат от страната, след като полицията влиза по петите им.

Бандитите са потърсили съдействие от Иванов, който според тях можел да им набави фалшиви документи за самоличност и да ги преведе през българо-сръбската граница. Живко оказал съдействие на бандата, след като автопатрул е иззел документите за самоличност на четиримата участници в грабежа на входа на Пещера, половин час след като те задигнали един килограм злато и 23 500 лв. от офиса на известния пазарджишки бизнесмен Спас Спасов.

Петнадесет годишно момиче и четиринадесет годишно момче са били свидетели на въоръжения грабеж и прострелванията на Спас Спасов и брат му Тодор Николов на 21 декември 2015 година. Непълнолетните деца са внуци на Спасов от дъщеря му. Разследващите са взели решение да не оповестяват факта пред медиите в дните след случилото се, с оглед на безопасността на девойката и юношата. Още повече, че извършителите по това време, все още са били на свобода. Заради преживения стрес младите хора са провеждали събеседвания с психолог, а разпитите с тях също са били в присъствието на педагог и психолог, както изисква законът. Припомняме, че Спасов бе прострелян в крака, а брат му в крака и ръката.
Криминалните връзки на новия възрожденец Живко Иванов обаче, не свършват до тук. Същият е в много тесни връзки с известни гангстери от Враца. Те са арестувани на 17 април 2018 при акция на жандармерията и ГДБОП. Задържани са за участие в канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Освен трафикът на наркотици, в “репертоара” на групата влизат палежи, побои, подготовка на убийства, имотни измами, лихварство, кражби на коли и строителна техника.
Врачаните обаче са част от по-голяма престъпна мрежа, която разполага с изпипана международна логистика.

Според спецпрокуратурата, вpачанската банда се занимава c тpафика на кокаин от Южна Америка към Европа. Чpез cвои xоpа в Доминиканската pепyблика и Бpазилия те cи оcигypявали дpогата, а cпециално наети мyлета я пpенаcяли насам. Показания на cвидетели cочат, че вpачанcките бандити cа пpавили опит да оpганизиpат и канал за тpафик на xеpоин от Рycия към Съpбия.

За това им съдействал отново Живко Иванов, който ги запознал със сърбина Братислав Живкович – един от ръководителите на сръбската паравоенна организация „Четнички покрет“. Иванов и Живкович са стари познайници от врмето след 2008 г., когато заедно са охранявали незаконните избори на сръбските общини в Северно Косово, за което има и пребогат снимков материал в Интернет. Както според нашите, така и според сръбските служби обаче, паравоенните организации в Северно Косово са по-скоро прикритие за редица незаконни дейности, сред които трафик на хора, оръжие и наркотици.

С оглед на всичко това, редовите членове и симпатизанти на „Възраждане“ и Костя Копейкин са в тотален шок от новината, че подобни хора застават открито зад партията им, а техният лидер приема подкрепа от откровени криминални типове и то на официална пресконференция в БТА. „С такива ли хора ще вървим напред“, недоумяват те, с гняв и възмущение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ