Стойчо Кацаров за строежа на детската болница: Не е моя работа

Мин. Стойчо Кацарски

Не е моя работа кой, нито как и къде ще строи детската болница. Аз отговарям за здравеопазването. Така служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обясни на брифинг в Министерския съвет действията между МЗ и МРРБ по отношение на бъдещата многопрофилна педиатрична клиника и протеста, свикан от десетки родители тази сутрин заради намерението да се довърши 40-годишното скеле, вместо да се вдигне нова сграда. Регионалната министърка Виолета Комитова успокои преди него:

„В кратък срок Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за Национална детска болница в границите на Медицинската академия“, с което стана ясно, че най-вероятно до продължаване на грубия строеж на стария бетон няма да се стигне. А родителите си отдъхнаха след нейното уточнение. Сградата ще е 20-метрова (около 10-етажна).

„Ние сме подготвени по темата, но на преден план Здравното министерство гледа на нещата в голям мащаб – на детското здравеопазване като цяло. Наред с решението за изграждането на такава болница ще предложим мерки, които да подобрят цялото детско здравеопазване. Отговарям за здравеопазването. Кой, как и къде ще строи, е друга тема. Важното е да осигурим добра медицинска помощ“, отсече Кацаров.

На въпрос кой е обявил обществената поръчка, той призна, че е именно от МЗ, а при напомнянето, че новият конкурс бе обявен именно с оглед бутане на старата сграда, декларира: „Не е така. Обществената поръчка не предвижда блъскане на старата сграда“, отсече Кацаров.

Припомняме, че през 2019 г. Министерството на здравеопазването възобновява обществената поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“. Впоследствие обаче проектът замря под обществения натиск.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ