Преди местния вот в Благоевград: Ще се справят ли хората с машинното гласуване?

Машинно гласуване

Местните избори в Благоевград ще са генерална репетиция за машинния вот на 11 юли. Седем кандидати ще се борят за кметския пост в града на 27 юни.

„Проведохме четири обучения в рамките на тази седмица и резултатът от тях е доста обнадеждаващ. Хората по секциите ще се справят с обслужването на машината, но за съжаление до нас достигат сигнали от възрастни избиратели, които се притесняват от машинното гласуване“, обясни Мартин Бусаров, председател на Общинската избирателна комисия.

Традиционното гласуване остава предпочитано за хората в третата възраст в града.

„На всяка цена ще гласувам, учудвам се защо държавата хвърля толкова много пари за тези машини“, каза Мария Димитрова.

Бусаров допълни, че инструкциите към членовете на секциите са да не помагат на избирателя по време на гласуването.

„Те не могат да стоят близо да машината и по никакъв начин не могат да му показват какво да отбележи. Могат само да му обяснят, когато влезе в избирателната секция“, каза още той.

Вчера е получен сигнал за техник, обслужващ машините в няколко секции в града, който е в близки родствени връзки с един от кандидатите за кметския пост. Днес Общинската избирателна комисия ще разгледа случая.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ