След години размразяват залежал проект, ще строят нова съдебна палата

02

Общинският съвет на Девня даде зелена светлина за изграждане на съдебна палата в индстриалния град. Проектът за модерната сграда, която трябва да побере на едно място съда, прокуратурата и тяхната охрана, е много стар, но поради финансови причини досега не се реализираше, а съдебната власт в Девня продължава да работи в амортизирана сграда и в апартаменти под наем в периферията на кв. „Повеляново“ и в нездравословна близост до промишлената зона.

Първата в историята на града Съдебна палата трябва да бъде построена до Община Девня – на мястото на някогашното читалище „Отец Паисий“, чиято сграда отдавна е съборена в очакване на новия строеж. И до ден-днешен обаче проектът е на етап „изкоп“, превзет от гъста тревна растителност, която обаче не е убила надеждата на девненската общественост, че някой ден градът ще се сдобие със съдебна палата в удобна за всички локация.

На 2 август т.г. в общинската администрация е постъпило писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС) с инвестиционно намерение за учредяване право на строеж върху имота на бул. „Съединение“ №80, който е частна общинска собственост. „Намеренията на ВСС са да заложи средства за реализацията на този проект в бюджета си за 2019 година“, обясни кметът Свилен Шитов. Ако не възникнат проблеми с финансирането, през 2021 година Девня може да има съдебна палата, допълни градоуправникът.

Съгласно идейния проект сградата ще бъде 4-етажна, като първият ще бъде подземен и ще се заема от стрелбище, в което своите тактически умения ще тренират служителите на охраната на съдебната власт. Разгънатата застроена площ на имота е 3074 кв. м., а застроената площ на сградата – 793 кв.м.

На извънредно заседание местният парламент одобри с пълно мнозинство учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на ВСС, което по закон трябва да се упражни в срок от 5 години от сключване на договора, в противен случай, както се е случвало досега, ще се погаси в полза на Община Девня.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ