Съпругата на загиналия пилот взриви България с писмо до Радев: Вашите хора са виновни, ВАШИТЕ!

7 Dni Bulgaria27.06.2021
26

Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша протекция и ще бъде ли прокуратурата независима, или Гешев е прокурора на Борисов, а военна прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна… Това написа в неделя във фейсбук Димитрина Попова – вдовица на загиналия преди 20 дни майор Валентин Терзиев.

Тя не уточнява кои са свързаните лица, но визира началника на авиобазата ген. Русев, за когото се знае, че е близък на президента, казват запознати. Румен Радев се познава отлично и с останалите ръководители във военно-въздушните сили, защото преди на стане държавен глава, бе командир на ВВС.

Часове преди този пост Попова  написа още едни гневен пост – че самата тя за само за  две седмици е разбрала истината за „нещастния инцидент“ с Валентин Терзиев.

„Без записи, без черни кутии, само с лични средства и много ограничено време, и се чудя на МО, БА и в частност ВВС, на вас колко време ви трябва, за да я затриете и потулите. Министър Панайотов, това, че не е пилотска грешка го знаех още на 9-ти юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега „палачинката е обърната“ заради медийния и обществен натиск, но до края на следствието може пак пилота да е виновен. Имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина, но може би точно с тях ще си „измиете ръцете“ в хода на следствието. Като дадете орден на майор Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев – защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение че осигурява по 12 ч. нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел. Да поискате рапорта на зам.-нач. щаба на ВВС Луканов – защо не е отменил стрелбата, а даже е „натискал“ мишената да бъде поразена, защото видите ли ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого – пилота или „пагоните на някой“ и не на последно място на ген. Мирчев и ген. Петров – зам.командири на ВВС – ръководителите и организаторите на това учение, защо се провежда учение „на хартия“, а нямаме ресурс за него (аналогично е със „самолетите на Борисов“), защото тези хора явно нямат чест и са „петно“ за БА и ВВС. Забравете за последните 13 сек. и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек., те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н.

По-рано по БНР министърът на отбраната Георги Панайотов каза, че от кутията биха станали ясни всички параметри на полета – скорост, параметри, траекторията на машината, и дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Губят се само последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

„Когато една жена губи любимия си мъж, за нея светът рухва. Г-жа Димитринка Попова вчера беше написала, че аз говоря празни приказки. Ами след загубата на нейния любим, всички приказки на света са празни. Няма значение дали ги казвам аз, или някой друг. Светът е рухнал, за нея светът е престанал за съществува. Тя изпитва страшна болка и аз го разбирам и огромно съчувствие имам към това нещо.“, коментира министърът по-ранните й публикации във фейсбук.

Не нанасям обвинения, а само задавам въпроси и търся отговори и понесени отговорности, все още.
Ще ги получа ли и кога, дали ще стане към края на втория мандат на Президента????
P. S.: Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг. Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така. Промяната зависи от вас, а не от тях – борете се и не мълчете! Да говориш, когато казваш обективната истина не е измяна. Измяна е всичко, което в момента се случва в БА, а и в цялото управление на България, завършва вдовицата Димитрина Попова.

По БНР министърът още каза: „Когато една жена губи любимия си мъж, за нея светът рухва. Г-жа Димитринка Попова вчера беше написала, че аз говоря празни приказки. Ами след загубата на нейния любим, всички приказки на света са празни. Няма значение дали ги казвам аз, или някой друг. Светът е рухнал, за нея светът е престанал за съществува. Тя изпитва страшна болка и аз го разбирам и огромно съчувствие имам към това нещо.“

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ