Извънредна ситуация, взрив на Делта варианта на COVID-19 в София

Пирогов, Коронавирус

От „Пирогов“ се доказаха 7 случая от Делта и 1 от Бета варианта на коронавируса. Това са проби, които са изпратени в периода 6-14 юни. Бета вариантът е от чужденец, временно пребиваващ у нас и е карантиниран. Това обяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

От 7-те други, само един от тях е хоспитализиран, останалите са на домашно лечение и карантина. 4 от пробите са във възрастовата група от 30-40 години, другите са от 40-56. 6 от пробите са на мъже и 2 са на жени“, уточни тя.

Чужденецът е карантиниран в София. Епидемиологичното проучване тече. Предстои изучаване на връзката между тях и техните контактни лица. В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с Делта вариант.

Доказано е, че ваксините, които са у нас действат и срещу тези варианти.

По думите ѝ на практика няма разлика в симптомите между различните щамове.

По отношение на по-строги мерки в страната, проф. Христова заяви, че личните мерки трябва да се спазват, но все още е рано да каже дали ще препоръча въвеждането на нови мерки.

„Не трябва да се отпускаме заради това, че случаите са малко. Възможна е нова вълна насред лято, както във Великобритания. Нови случаи на Делта варианта може да станат много скоро. Доста бързо, това за няколко седмици ще стане.

Изследваме това, което ни е изпратено. Изследваме по 200 проби на веднъж, за да не натоварим системата. Малък е броят на потвърдените случаи, можем само PCR да изследваме, но не и антигенни проби.

Проф. Христова уточни, че 7-те болни с Делта варианта са колеги и работят в Електро транспот София.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ