Майката на убитата от Чеци Яна в Борисовата градина проговори, сълзи

Яна Кръстева

„Не сме взели нито стотинка кръвнина от убиеца на дъщеря ни Яна. Престъпниците имат по-големи права от нас пострадалите. Това са 10 години ходене по мъките, съпругът ми почина точно заради тях, от липсата на справедливост“, това сподели пред „Телеграф“ майката на жестоко убитата Яна Кръстева в Борисовата градина – Росица.

Осъден за зверството е Николай Русинов – Чеци, който получи 20 г. затвор. Магистратите отредиха той да изплати на близките на Яна и 300 000 лв. кръвнина.

Злокобното престъпление Чеци извърши точно преди 10 години. Оттогава до момента почерненото семейство не е взело и държавната помощ, която му се полага, допълва Росица.

Самота
„Справяме се сами. Няма да ни се върне детето. Мъката ни остава, това са вече 10 години, а той (б.р. Николай Русинов) си живее живота. Чувам и други колеги по съдба, които ми разказват, че убийците на децата им са с присъди от по 2-3 години, представяте ли си. Да убият човек 2-3 години, а да убиеш животно веднага те осъждат“, казва почернената майка.

Тя споделя, че е изкарала изпълнителен лист, с който може да се задвижи дело за кръвнината, но това означавало отново да се блъскат, да ходят по дела и да си късат нерви, а ефекта да е никакъв.

„Колко престъпления стават, до сега един не съм чула някой да е взел кръвнина. С Фани Белнейска поддържаме връзка и тя нищо не е взела до сега“, каза още леля Роси, както я наричат всички близки и приятели.

Безимотен
Още през 2018 г. Агенцията по вписванията направи проверка на имущественото състояние на Чеци и се оказа, че той няма нищо на свое име. Разпродал е всички имоти и движими вещи, които са били негови. По тозин начин той се отърва от плащането на кръвнината. Нещо повече-дори пусна жалба до съдиите да му отменят и всички такси и разноски по делата, които води, тъй като нямал пари.

Оказва се, че и сега Русинов не е променил начина си на действие и продължава да пуска до съдилищата различни жалби. Така например в момента е в ход дело от Чеци срещу надзирател от затворническото общежитие в Казичене. Убиецът се е ожалил, че пазача не му е допуснал пратка с „пушено месо с посипка“. По време на разпита в съда, служителят обяснил, че всички храни, които са извън утвърдения списък, не се допускат. Ако има меса и други продукти, те се проверяват с метални шишове и се разрязват, за да се види дали близки на престъпниците не са им скрили нещо в тях. Въпреки това Чеци завел дело, което е отложено за 16 септември тази година.

Светлина Русинов е завел и дело за условията в килията му, че нямало достатъчно светлина, вентилация, но за сметка на това имало дървеници и хлебарки.

„Съдът намери за допустимо и относимо към спора исканeто на ищеца за допускане на съдебно-техническа експертиза, което следва да бъде уважено. Проверката ще се направи на място в килията в затвора“, пише в документация по делото.

Експертите ще установяват например как се осъществява проветряването на помещението, има ли вентилационна система, как се осъществява почистване. Тази експертиза ще струва на Административен съд – София град 150 лв., който вече е назначил и вещо лице.

Аверите
Интересното е, че Русинов се е сприятелил в затвора с друг убиец – Герман Костин, който е известен като убиеца със зеления куфар. Там беше скрил трупа на малкия Никита Плотников. Двамата преди време ходеха един на друг по дела и си бяха свидетели, съветваха се как могат да завеждат куп дела срещу затворническото ръководство и т.н. Интересното е, че през 2018 г. Чеци беше внесъл в затвора нож, но отново пусна няколко жалби срещу надзирателите, че му го взели.

Смърт
Заради ходене по мъките и търсене на справедливост за Яна, баща ѝ издъхна през 2018 г. само на 63 години. Той така и не дочака да чуе така желаната от него доживотна присъда на Русинов. Приживе го наричаше „изрод“, като от безсилие искаше да го убие, за да отмъсти за дъщеря си и влаченето на делото години наред по инстанциите.

Бащата на Яна: Ако пуснат Чеци ще го убия!
До последния си дъх Явор Кръстев живееше във врачанското село Хърлец с жена му Росица. Малко преди почернения баща да издъхне, беше изключително огорчен, че Чеци е получил 20 г. зандан, като му приспаднаха 7 от тях, тъй като лежал в ареста. Най-тежко беше на родителя беше, че през 2023 г. хладнокръвният убиец ще може да иска предсрочно условно освобождаване, тъй като закона му дава това право.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ