„180 минути полицаи пресяват пепел от главата на мъж в Димитровград, за да стигнат до убиеца му“

Полиция

Три часа полицаи от РПУ-Димитровград пресяваха пепел, за да открият останките на Паню Панев през май 2003 г. Това стана, след като в местност между първомайските села Езерово и Бяла река беше намерен черепът на изгорения мъж, припомниха криминалисти.

На 19 юни с.г. за убийството бе арестуван 25-годишният тогава Светослав Панев – син на жертвата, току-що завърнал се от Чехия. Кръвопролитието станало на 31 май 2003-а, установиха разследващите.

Паню бил умъртвен по особено жесток и мъчителен начин в собственото си жилище. Скарали се със сина му вечерта. Сборичкали се и Светослав пробол във врата родителя си със стрела от арбалет, после го довършил с нож. След това натоварил трупа на баща си в багажника на автомобил и изгорил тялото между двете първомайски села, пише „Марица“.

За да развие по-висока температура, синът поставил и автомобилни гуми в импровизираната клада. Хора от района видели гъстия дим и се обадили в полицията и пожарната.

На 1 март 2005-а Окръжният съд в Хасково наложи наказание на Светослав Панев от 18 години затвор при първоначален усилено строг режим. По искане на защитата тогава на процеса даде показания психиатър за състоянието на майката Оля Панева. Специалистът обясни пред Темида, че е лекувал Панева от депресивна невроза през лятото на 2003 г.

„С тази диагноза Оля е в състояние да се ръководи от постъпките си и да взема решения, това не е наследствено заболяване“, обясни пред магистратите докторът. Първоначално при разплитането на случая майката на Светослав бе арестувана, но впоследствие обвиненията срещу нея бяха снети след завръщането на сина си от Чехия и задържането му до Тутракан.

Представителят на частното обвинение също получи правото да представи нов свидетел. Той бе Кирил Генов, бивш началник-цех на Паню Панев, с когото са работили 20 години в „Неохим“. „Той беше добър в професията си, ползваше се с уважението на колегите си, познавах го като кротък и уравновесен човек, не знам да е прекалявал с алкохола“, разказа Генов.

Свидетелят обясни още, че за добра работа през 1984 г. Панев бил награден от ръководството на химкомбината с апартамент.

Като доказателства по делото Хасковският окръжен съд прие да бъдат приложени и преписки от РПУ-Димитровград по две жалби, подадени през февруари и март 2003-а от Оля. В тях тя твърди, че съпругът й я заплашвал и тормозел.

След съгласието на всички страни 5-членният наказателен състав прие да се прочетат заключенията на две от неявилите се вещи лица.

„Светослав Панев е психически здрав, няма данни за предишни психични разстройства, осъзнавал е какво върши и след стореното си е изградил защитни реакции“. Това бе отбелязано в заключението на психиатъра от старозагорския затвор д-р Ивелина Сталева.

Не е възможно трупът да бъде изгорен само за 2 часа, както твърди подсъдимият, коментира пред окръжните магистрати съдебният патоанатом д-р Христо Еленски. В сферата на предположенията експертът не изключи и разчленяване на тялото, за да изгори то по-бързо.

„Считам че и най-високото наказание, предвидено в Наказателния кодекс, не ще постигне целите си в този случай, деянието е извършено при условие на пряк умисъл“, каза в пледоарията си представителят на държавното обвинение прокурор Митю Колев.

Според обвинителния акт, Светослав е мушкал многократно баща си с нож и не бе изключена възможността жертвата да е давала все още признаци на живот при подпалването на тялото.

„Самият факт, че трупът е изгорен, е крещящ израз на същността на подсъдимия, не виждам нито едно смекчаващо вината обстоятелство“, отбеляза още обвинението в пледоарията си.

„Не мога да се съглася с обвинителната реч на прокурора“, каза адвокатът на Светослав. Защитникът напомни, че в обвинителната реч се споменава за открит връх на стрела сред изгорелите останки на Паню. После припомни и показанията на подсъдимия от предишно заседание.

Тогава той разказа, че при сборичкването с баща си носел стрела от арбалет, чието острие се забило във врата на родителя.

„Това би могло да доведе до мигновената му смърт и квалификацията за смърт, настъпила по особено жесток начин, не е доказана“, мотивира се юристът. Адвокатът помоли съда да счете, че Панев-младши е затрил баща си или по непредпазливост, или при неизбежна самоотбрана, или при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Докато траеше пледоарията й, защитата бе репликирана от брата на убития Никола Панев. Съдът нареди на афектирания мъж веднага да напусне залата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ