Мая Манолова излезе от среща възмутена: „Ситуацията е скандална!“

мая манолова

Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи случващото се на срещата в Министерството на труда и социалната политика, където се разглежда законопроект за хората с увреждания. Тя обясни, че излиза за малко, защото има ангажимент с „Български пощи“, където е посредник между стачкуващите и синдикатите в пощите, но ще се върне, за да се продължи работата.

Мая Манолова информира, че всичко, което е било говорено, обсъждано и предложено, не е взето предвид и по неясни обстоятелства са написани други текстове. Тя разясни, че най-важното в този закон е индивидуалната оценка и нейната задължителност за всички органи. Важно е също така какви промени ще се приемат за медицинските изделия и помощните средства, но в предлагания законопроект нямало никаква променя. Имало само едно изречение и за личната помощ, уточни Манолова.

По думите й трябва да има ясен ангажимент на комисията, която прави индивидуалната оценка, да направи и оценка на личната помощ. Тя даде пример, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 г. ще бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан само в едно изречение в преходните разпоредби, но липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран. „Текст по текст се води битка“, коментира Манолова.

Омбудсманът настоява да се запишат добрите текстове, да се заложи реална реформа за хората с увреждания. Тя бе категорична, че има компромиси, които няма как да се направят – за индивидуалната оценка и със задължителния й характер, за медицинските изделия, за достъпната среда, за личната помощ и др. „Може да не станат тук и сега, но да е ясно, че ще се случат и това да е написано“, добави Манолова и допълни, че работата предстои, пише novini.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ