Румен Петков с остро изказване: „Посланикът  на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан и…“

17191425_1462026963838541_2380453014884806211_n

Председателят на ПП АБВ Румен Петков призова за политически преговори на най-високо ниво, за да се заяви  институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции. Пред медиите във Варна той заяви, че продължаващото неглижиране на българската история от страна  на Македония ще даде пълни основания на страната ни да постави под въпрос преговорния  процес за приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО. „Посланикът  на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан в Министерството  на външните работи и да му се заяви, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.

Петков припомни, че по време  на тържествата за Илинден миналата година единствено ПП АБВ алармира, че министър-председателят и председателят на парламента на Македония са постъпили изключително цинично спрямо историята на България.  „За тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си  замълчаха“. Той припомни също, че преди два месеца, когато се обяви намерението да се ползва името Илинденска Македония, в България реагира отново единствено политическа партия  АБВ.

Румен Петков посочи, че втората важна стъпка е съставът на т. нар. Мултидисциплинарна  комисия да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят  за българския национален интерес.  „Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка че България не се включи в разговорите с Македония за името на държавата, разговорите останаха единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант – със Северна Македония, ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“.

Председателят на ПП АБВ отбеляза още, че тогава БСП, ВМРО и ГЕРБ енергично са подкрепили идеята за името Северна Македония, но вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов са обявили че са против посегателството върху българската история, преповтаряйки аргументите на ПП АБВ отпреди месец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ