Бум на чревните инфекции в Пловдив! Детските отделения в града са препълнени!

Болница пациенти

Летен вирус с повръщане, разстройство и температура мъчи пловдивчани. Случаите на хора в активна възраст се увеличава в последната седмица. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, новорегистрираните случаи на гастроентерит и и ентероколити в Пловдив само за седем дни са 77. Реално обаче бройната на болните е в пъти по-голяма, тъй като повечето хора се лекуват сами вкъщи, отчитат личните лекари, пише Трафикнюз.

Ентеровирусът се развива много бързо в организма. За по-малко от 8 часа той приковава човек на легло. Първите прояви на болестта са повръщане и разстройство, съпроводени с тежка дехидратация и вдигане на температура до 38-39 градуса. Въпреки че в момента имунитета на хората не е толкова слаб, колкото през зимата, мнозина са податливи на подобни атаки, твърдят джипитата. Обикновено неразположението преминава за 2-3 дни, но е добре през този период да си останем вкъщи, да приемаме повече течности и да си почиваме.

Вирусът обаче е опасен за малките деца, тъй като може да доведе до дехидратация. В момента повечето детски отделения в Пловдив са пълни с малки пациенти с повръщане и разстройство. А педиатрите съветват още при първите симптоми родителите да потърсят лекарска помощ.

20 случай на варицела, 9 на скарлатина и един на бактериален менингит са регистрирани през изминалата седмица в Пловдив, съобщават още от Националния център по обществено здраве и анализи. Шестима пациенти са с остър вирусен хепатит, един е с хеморагична треска. Има и три нови случая на ухапани от кърлежи, при които се е стигнало до усложнения и лаймска болест.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ