Извънредно! БАН с много жестоко обвинение към директора на НИМХ!

БАН

Ръководството на БАН обвини директора на Института по метеорология и хидрология Христомир Брънзов, че манипулира общественото мнение. Повод беше вчерашното изказване на Брънзов, че публичните средства се разпределят от Академията първо за научна дейност и чак след това за оперативни дейности.

„От допълнително отпуснатите от Министерсския съвет  15 милиона лева, около 9 милиона лева бяха разпределени за поощряване и частично покриване на разходите за научни изследвания. Твърдението, че тези средства са само за фундаментална наука, не отговаря на истината“, се казва в позицията.

„Около 5 млн лв. от тази сума бяха отделени за  стимулиране на висококачествена публикационна и патентна дейност“, посочиха още от Академията.

„Около 2 милиона лева бяха разпределени въз основа на  отзвука, който изследванията имат в световната литература, което отново се  отнася както за фундаментални, така и за приложни изследвания“, пишат от БАН.  С около 1 милион лева  се стимулират договорни разработки, предимно свързани с приложна дейност.

В  бюджета на Академията за тази година  за оперативна дейност приоритетно са отделени над 2 милиона лева, а за заплащане на членски внос в Световната  метеорологична организация – над 3 милиона лева, съобщава БНР.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ